Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Halsema: "Teleurstellend dat demonstranten ook vandaag de regels hebben overtreden"

7 maart 2021, 19.36 uur · Aangepast 7 maart 2021, 19.52 uur · Door Redactie

Burgemeester Femke Halsema noemt het 'teleurstellend' dat de demonstranten op het Museumplein 'ook vandaag' de regels hebben overtreden. In aanloop naar dit weekend had zij samen met politie en justitie een gesprek met de organisator van het coronaprotest 'om de vicieuze cirkel van overtredingen en noodzakelijke ME-inzet te doorbreken'.

Inter Visual Studio

Dat schrijft de gemeente vanavond in een persbericht. Op het Museumplein verzamelden zich vanmiddag zo'n zevenhonderd demonstranten. Een grote groep hield volgens de gemeente geen afstand en stond te dicht op elkaar te dansen en te springen.

"De daaropvolgende herhaaldelijke waarschuwingen van de politie zijn opnieuw genegeerd. Ook het bevel het Museumplein te verlaten is genegeerd", aldus de gemeente. Daarop besloten de burgemeester, politie en justitie, net als eerdere weekenden, het plein te ontruimen. In totaal werden 28 aanhoudingen verricht.

"Teleurstellend"

Halsema hoopte met de organisator van de Museumpleindemonstratie  overeenstemming te krijgen over het waarborgen van de anderhalve meter. Ze benadrukt dat demonstreren een grondrecht is, maar dat men zich wel aan de aanwijzingen en gemaakte afspraken moet houden. "Het is teleurstellend dat de demonstranten ook vandaag de regels hebben overtreden."

Het afgelopen weekend vonden er nog twee andere demonstraties plaats in de stad. Op zaterdag was er een protest tegen windmolens op het Museumplein en vandaag vond de demonstratie Women's March plaats in het Nelson Mandelapark. De gemaakte afspraken over de aantallen en de 1,5 meter werden daar goed nageleefd, aldus de gemeente.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938