Start van hoofdcontent

Stad

nl

Herinrichting Heemstedestraat bijna klaar: "Maar waar moet ik parkeren?"

12 maart 2021, 15.14 uur · Aangepast 15 maart 2021, 13.32 uur · Door Redactie i.s.m. Gemeente Amsterdam en Bouwinvest

Na werkzaamheden van langer dan één jaar gaat de Heemstedestraat vanaf 13 maart weer open voor het verkeer. De herinrichting van de straat is dan grotendeels voltooid. In het AT5-programma Het Verkeer spreken wij projectleider Mark Peeters over de laatste fase van het project.

AT5

De Heemstedestraat heeft een flinke make-over gekregen. De straat was rommelig en onoverzichtelijk, wat zorgde voor onveilige situaties. Het doel van de herinrichting is het verbeteren van de verkeersveiligheid en het mooier maken van de straat. In de nieuwe straat zijn vrijliggende fietspaden en een vrijliggende trambaan gemaakt. Verder zijn de trottoirs vernieuwd en zijn er fietsparkeerplekken bijgekomen. 

"De werkzaamheden zijn bijna afgerond. De laatste hand wordt gelegd aan het aanbrengen van de groenbeplanting en het opruimen van het zand en dergelijke. Er komt ook nog een mooie rode asfaltlaag over de fietspaden heen", vertelt projectleider Mark Peeters.

Minder parkeerplekken

In de nieuwe inrichting van de Heemstedestraat zijn een aantal auto-parkeerplekken verdwenen. Een buurtbewoner vraagt zich waarom de plekken weg zijn gehaald en waar hij nu moet parkeren. "Er is gekozen om aan de linkerkant van de straat ruimte te geven aan fietsparkeren en aan de rechterkant hebben we de parkeerplaatsen gehandhaafd", vertelt Peeters. De laad- en losplekken aan beide kanten van de straat worden ter beschikking gesteld voor parkeren in de avond.

Quote

"Complimenten dat de bewoners het zo lang vol hebben gehouden"

Mark Peeters - PROJECTLEIDER

Betrokken buurt

De werkzaamheden in de straat zorgden het afgelopen jaar voor veel overlast en de herinrichting wordt wisselend ontvangen door bewoners en ondernemers. "Nu moet je steeds om. Ook voor het autoverkeer is het vervelend omdat dit de directe straat naar het centrum is", vertelt een bewoonster. Ze is echter positief over hoe de nieuwe straat eruitziet.  "Het is echt een verbetering", zegt ze. "Het is goed, het is mooi geworden. Het probleem is dat ze geen parkeerplaatsen hebben gemaakt. Weinig parkeerplaatsen zijn moeilijk voor de bewoners" vertelt een andere bewoner ons.

Het project heeft wat tegenslagen gekend en dat de werkzaamheden bijna klaar zijn is dan ook erg fijn. "Ik denk dat de bewoners blij zijn dat het werk gereed is. We zijn altijd blij geweest met het commentaar van de bewoners. Het toont een stukje betrokkenheid van de straat ondanks dat ze veel last hebben gehad het afgelopen jaar. Complimenten dat ze het zo lang vol hebben gehouden", zegt Peeters.

Kijk voor meer informatie over het project op amsterdam.nl/wegwerkzaamheden