Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ontwerp autoluwe Eerste Van Swindenstraat gepresenteerd

19 maart 2021, 19.59 uur · Aangepast 20 maart 2021, 00.43 uur · Door Redactie

Het definitieve ontwerp voor de Eerste Van Swindenstraat in Oost is klaar. De straat gaat, zoals eerder al bekend was, in 2022 op de schop. Vandaag heeft het stadsdeel met een illustratie laten zien hoe de straat eruit gaat zien. 

Stadsdeel Oost

Er wordt inderdaad eenrichtingsverkeer in de straat ingevoerd. De schuine parkeervakken worden vervangen door rechte parkeerplaatsen langs de weg. Door de aanpassingen moet er meer ruimte voor voetgangers, fietsparkeerplekken en laad- en losplekken zijn.

Proef

Er werd al eerder een proef met eenrichtingsverkeer gehouden. Ondernemers zeiden in de zomer tegen AT5 dat ze bang waren dat het inderdaad definitief ingevoerd zou worden. "Mensen blijven weg. De bereikbaarheid is heel erg slecht", zei een van hen.

Volgens stadsdeel Oost hebben bewoners om het eenrichtingsverkeer gevraagd. "Er komt meer ruimte voor mens en groen. Dit illustreert goed wat de Agenda Autoluw kan betekenen voor de stad", zegt stadsdeelbestuurder Rick Vermin.

Bomen gekapt

De meeste bomen in de straat worden gekapt, omdat ze in matige conditie zouden zijn en te weinig groeiruimte zouden hebben. Ook zouden ze te zwak zijn om de werkzaamheden te overleven en voor losliggende stoeptegels, hobbelige fietspaden en onbruikbare parkeerplekken zorgen. Er moeten straks nieuwe, "zo groot mogelijke bomen", geplaatst worden. 

In de zomer werden fietsers nog door de gemeente de rijbaan opgestuurd in de Eerste Van Swindenstraat. Het was de bedoeling dat voetgangers meer afstand van elkaar konden houden door op de met betonblokken afgesloten fietspaden te lopen. Die maatregel is inmiddels teruggedraaid.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938