Start van hoofdcontent

Stad

nl

Huurprijzen in vrije sector mogen niet meer onbeperkt stijgen

23 maart 2021, 15.29 uur · Door Redactie

Wie een woning huurt in de vrije sector, krijgt voorlopig niet meer te maken met grote huurverhogingen. De huur van dit soort woningen mag de komende jaar niet hoger worden dan 1 procent plus inflatie.

Dat heeft de Eerste Kamer vanmiddag bepaald. Het gaat om een idee van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer, waar op Forum voor Democratie en Fractie-Otten na elke partij mee akkoord ging. Tot nu toe mochten verhuurders de huurprijs elk jaar zo hoog maken als ze zelf wilden, maar dat kan de komende drie jaar dus niet meer.

Huurcommissie

Bij klachten over huurverhogingen kunnen de huurders straks ook aankloppen bij de Huurcommissie. Dat konden tot nu toe alleen huurders in de sociale sector. 

Er zijn vandaag door de Eerste Kamer ook andere wetten over het verhuren van woningen aangenomen. Zo mogen verhuurders een tijdelijke huurkorting geven als huurders financieel in de problemen zitten door bijvoorbeeld de lockdown. Dat kan maximaal drie jaar duren, zodat er ook gezocht kan worden naar een goedkopere woning.

Sociale huurwoningen

Ook wordt de inkomensgrens voor sociale huurwoningen van woningcorporaties voor meerpersoonshuishoudens vanaf 2022 voor drie jaar verhoogd. Huurders met een hoog inkomen mogen daarnaast een hogere huurverhoging krijgen dan huurders met een middeninkomen, het gaat dan bijvoorbeeld om maximaal 50 of 100 euro per maand extra.

Eerder werd al besloten dat de huur van sociale huurwoningen dit jaar helemaal niet verhoogd mag worden vanwege de coronacrisis.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938