Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bewoners Rivierenbuurt zijn rattenplaag zat: "Enkel verbod op vogels voeren is niet genoeg!"

23 maart 2021, 18.00 uur · Aangepast 23 maart 2021, 18.34 uur · Door Redactie

Al jaren achter elkaar stijgt het aantal meldingen van ratten in Amsterdam. En ook Zuid is hierop geen uitzondering. Volgens buurtbewoners Johannes Westra en Erik Schmit kampt met name Rivierenbuurt met een heuse rattenplaag. Overvolle afvalcontainers, achterstallig onderhoud van de plantsoenen en gaten in de riolering zijn volgens hen de voornaamste oorzaak van de rattenplaag. Ze vinden dat het stadsdeel te weinig doet om de plaag te stoppen.

Johannes Westra en Erik Schmit - AT5

Johannes Westra heeft vorig jaar al een brandbrief naar de gemeente en het stadsdeel gestuurd. Hij ziet steeds vaker hoe ratten de huizen in kruipen en de straten onveilig maken. “Ratten lopen overdag gewoon rond het kinderdagverblijf op straat. Er zijn zelfs voorbeelden dat ouders de ratten uit de bakfiets zien springen voordat ze de kinderen erin doen”, vertelt hij.

Erik Schmit is behalve buurtbewoner ook namens D66 lid van de stadsdeelcommissie in Zuid. Hij trekt nu samen met Westra ten strijde. Hij heeft er mede voor gezorgd dat het stadsdeel nu een voerverbod heeft ingesteld. In heel Zuid mogen in de openbare ruimte geen vogels meer gevoerd worden. "Als je vogels voert, kan je je voorstellen dat ratten graag mee-eten", zegt Schmidt. Wie alsnog dieren gaat voeren, riskeert een boete van 70 euro.

Struiken die de hoogte in groeien

Maar met alleen een voerverbod ben je er nog niet. Volgens de bewoners moet er veel meer gebeuren. Met name de vele plantsoenen en bosschages moeten vaker gesnoeid en schoongemaakt worden. Ook moet er meer nagedacht worden over het soort beplanting. “Denk aan struiken die de hoogte in groeien in plaats van groen dat zich horizontaal over de grond beweegt”, legt Westra uit.

AT5

Grootste bron van ergernis zijn de overvolle afvalcontainers. Ook hier heeft het stadsdeel maatregelen genomen. “Deze maand zijn we in Zuid en dus ook in de Rivierenbuurt gestart met een nieuwe manier van ophalen van afval. We zamelen dynamisch in, dat betekent dat we containers die sneller vol zijn ook vaker kunnen legen. We zien dat de containers voor restafval niet altijd vol zijn als we ze op de vaste ophaaldag legen. Soms zijn de containers juist ook sneller vol dan normaal. Met dit dynamisch inzamelen kunnen we slimmer en sneller afval ophalen”, laat een woordvoerder van het stadsdeel weten.

Westra en Schmit zijn blij met de maatregelen maar constateren dat er desondanks steeds overal volle vuilcontainers zijn. “Dit is de grootste oorzaak. Mensen zetten hun vuil ernaast en dat trekt ratten aan”, aldus Schmit.

AT5

Ook stadsecoloog Sasja Voet snapt goed dat ratten zich thuis voelen in de Rivierenbuurt.”Ratten willen graag beschutting en dat is hier volop te vinden. En als er dan ook nog eten in de buurt is dan begrijp ik wel dat ze hier graag blijven."

Toch is er nog wel hoop voor de Rivierenbuurt. “Als je hun leefgebied verpest, dan gaan ze uiteindelijk wel weg. En gaan ze op zoek naar een nieuw leefgebied even verderop”, vertelt Voet. “Niemand kan de rat uitroeien. Zelfs als ze heel erg bestreden worden zal de populatie zich daarop aanpassen en zullen ze meer jongen per worp gooien.”

Stadsecoloog Sasja Voet - AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938