Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Grote zorgen in Noord over plannen voor windmolens: "Afvalputje van de stad"

23 maart 2021, 22.51 uur · Aangepast 23 maart 2021, 23.48 uur · Door Redactie

Bewoners van met name Noord lieten zich vanavond massaal horen tijdens een inspreekavond over de gewijzigde plannen voor het plaatsen van windmolens. Ze zeiden onder meer dat de windmolens veel te dichtbij komen.

Een groot spandoek in de wijk Elzenhagen.

Het stadsbestuur wil zo'n zeventien grote windmolens plaatsen in de stad. Waar ze geplaatst worden is nog niet besloten, maar de plannen worden steeds concreter. Twee weken geleden bleek dat meerdere delen van Noord "voorkeursgebied" zijn geworden, waaronder bijvoorbeeld de omgeving van de wijk Elzenhagen. 

Bewoners van die wijk zeiden tijdens de digitale vergadering dat er geen draagvlak is voor de windmolens daar, ook vrezen ze voor schadelijke gevolgen voor hun gezondheid omdat de turbines op een paar honderd meter van hun woningen kunnen komen. "Wij, en met name onze kinderen willen geen gezondheidsexperiment van de gemeente worden", zei een van hen. 

Quote

"Met name onze kinderen willen geen gezondheidsexperiment van de gemeente worden"

bewoner wijk elzenhagen

Een andere bewoner was bang dat Noord een soort spookgemeente zal worden door de aanwezigheid van de windmolens. "Geen inwoners, wel groene stroom. En Noord is van oudsher het afvalputje van Amsterdam geweest, blijkbaar ziet het gemeentebestuur dat nog steeds zo."

Nog een bewoner zei dat hij sinds twee weken een bezorgde vader is geworden. "Hier in Elzenhagen is nul procent draagvlak en honderd procent onrust." Sommige bewoners van Noord wezen erop dat het opvallend is dat de baai van IJburg wel geschrapt werd. Daar vond een groot protest plaats. "Mijn eerste gevoel, is dat het electoraat op IJburg heeft meegespeeld." 

De groene gebieden zijn "voorkeursgebieden" voor de windmolens. - Gemeente Amsterdam

Ook huurders van volkstuinparken en bewoners van Zuidoost en Zeeburg hebben grote zorgen en zijn kwaad op het stadsbestuur. Een man die in de buurt van de Zeeburgertunnel woont noemde de gang van zaken "misleidend, manipulatief, onrechtmatig en onfatsoenlijk". "Dat is niet voor het eerst. Neem de volsktuinen en de nieuwe Meervaart. Dit is politiek op zijn lelijkst."

Politieke partijen gaan aanstaande donderdag met verantwoordelijk wethouder Marieke van Doorninck in debat over de plannen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938