Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wonen in een biobased huis: "Dit zou normaal moeten zijn"

28 maart 2021, 11.00 uur · Aangepast 15 april 2021, 15.34 uur · Door Redactie

In augustus heeft Bouw Woon Leef een korte zomerstop en die gebruiken we om terug te blikken op de leukste verhalen van de afgelopen maanden. Zo bezochten we in maart Amsterdammer René Dalmeijer, die op IJburg zijn eigen biobased huis bouwde.

In Nederland wordt voornamelijk gebouwd met beton en staal. Bouwen met deze materialen zorgt voor veel CO2 uitstoot. Biobased bouwen zou een goed alternatief kunnen zijn. In het kader daarvan spraken we met duurzaam aannemer René Dalmeijer. Hij bouwde zijn eigen biobased huis op IJburg. En als het aan hem ligt wordt die manier van bouwen de norm. ''Als we niet met natuurlijke materialen gaan bouwen dan lopen we tegen een muur op.''

Op de fundering na is de woning volledig gebouwd met biobased materialen. "De impact van de complete woning is ongeveer eenvijfde van een conventioneel gebouwde woning'', aldus Dalmeijer. Hij maakt in zijn huis onder meer gebruik van hout, leem, vlas, hennep en stro.

Quote

"In wezen is een huis een derde huid"

René Dalmeijer, bewoner duurzaam huis

Muren van stro en leem

Dalmeijer vindt dat de bouwmaterialen in zijn woning fijn aanvoelen. Voor hem is dat een belangrijke eigenschap. ''Ik heb nooit zo een goed gevoel gehad bij baksteen of beton'', aldus Dalmeijer. ''In wezen is een huis een derde huid. Je zoekt naar iets wat een aangenaam binnenklimaat produceert. De combinatie in deze woning is de houtskeletconstructie die niet warmte vasthoudt, met leem die wel warmte vasthoudt. Dat is een fundamenteel onderdeel van het binnenklimaat van deze woning'', aldus Dalmeijer. 

Quote

"Er wordt zo weinig gebouwd met deze bouwmaterialen vanwege onbekendheid"

René dalmeijer, bewoner duurzaam huis

Bouwvergunning krijgen is lastig

Volgens Dalmeijer zijn er nauwelijks nadelen aan het bouwen van een huis met duurzame bouwmaterialen. “Je moet wel onderhoud plegen, alleen is het maar een klein beetje”, aldus Dalmeijer. Volgens hem is het wel zo dat je niet zomaar een normale bouwmaterialenzaak kan binnenlopen en dat daar dan duurzame bouwmaterialen te vinden zijn. Hij vindt dat het wel beter wordt: “Er is gewoon een Amsterdamse duurzame bouwmaterialenzaak, je kan er niet alles halen maar het is wel veel.”

Toch blijft beton, ondanks de milieuvervuiling, het meest gebruikte bouwmateriaal. “Er wordt zo weinig gebouwd met deze bouwmaterialen vanwege onbekendheid, een gebrek aan kennis”, aldus Dalmeijer. Hij vindt dat bouwvergunningen lastiger te krijgen zijn wanneer je met duuzame materialen werkt en het daardoor meer energie kost om het voor elkaar te krijgen.

Volgens Dalmeijer is het tijd voor een drastische verandering in de bouwwereld: “Als de hele wereld zou bouwen zoals wij gebouwd hebben dan hebben we echt een heel serieus milieuprobleem.”

Bouw Woon Leef Podcast 

Luister ook naar de Bouw Woon Leef podcast over Houtbouw via Spotify, Deezer, Apple Podcasts of Google Podcasts.

Bekijk ook het programma van Pakhuis de zwijger over Houtbouw

Volg Bouw Woon Leef op Youtube, TwitterFacebook en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in de metropoolregio Amsterdam.