Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kleinschalige demonstratie op Museumplein rustig verlopen

4 april 2021, 15.13 uur · Aangepast 4 april 2021, 17.03 uur · Door Redactie

Op het Museumplein hebben zich vanmiddag ruim honderd mensen verzameld die demonstreren tegen de coronamaatregelen. Daarmee was het een stuk rustiger dan de afgelopen weken. De meeste demonstranten zijn inmiddels vertrokken van het plein. 

AT5

Vorige week ging het er, net als op veel andere zondagen, anders aan toe. Toen werden er nog 334 demonstranten aangehouden. Daarvan hebben er 305 een gebiedsverbod gekregen. Mogelijk heeft dat iets te maken met de lagere opkomst van vandaag.

Geen veiligheidsrisicogebied

Het Museumplein en omgeving werden vandaag niet gezien als zogenoemd veiligheidsrisicogebied door de gemeente. Een woordvoerder laat weten dat er "geen signalen waren dat er individuen of groepen naar het Museumplein zouden komen die (geïmproviseerde) wapens meebrengen. Hierdoor was er geen aanleiding om dit gebied aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied om preventief te kunnen fouilleren." De demonstranten hielden zich niet aan de coronamaatregelen, maar ook dat was voor de gemeente en de politie geen reden om in te grijpen. 

De demonstraties op het Museumplein lijken een wekelijkse traditie te worden. Een week geleden waren er ongeveer duizend demonstranten op het plein aanwezig. De politie greep toen na meerdere waarschuwingen in, onder andere met een waterkanon. In de weken daarvoor gebeurde dat ook regelmatig. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938