Start van hoofdcontent

Stad

nl

Angst voor AstraZeneca in Zuidoost: "Ik had het liefst wat anders gehad"

13 april 2021, 21.00 uur · Aangepast 14 april 2021, 09.11 uur · Door Redactie

Meer dan vier op de tien zestig-plussers (42 procent) willen geen AstraZeneca in hun lijf. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van NOS. Mensen zijn angstig geworden omdat is besloten mensen onder de zestig jaar vanwege mogelijke gezondheidsproblemen niet meer te vaccineren. Die angst merken ze ook bij de priklocatie in Zuidoost, waar de opkomst tot nu toe flink tegenvalt. 

Deze morgen staat er zowaar een korte rij voor buurthuis NoLimit. De huisartsen uit Zuidoost hebben hier een vaccinatielocatie opgezet, zodat buurtbewoners niet naar helemaal naar bijvoorbeeld de RAI moeten voor een prik. Niet dat afstand de grootste drempel is. Volgens Mireille van Bree, huisarts en medisch directeur van Gezondheidscentra Zuidoost (GAZO), is angst een veel grotere drempel. "Gisteren was er een opkomst van 41 procent. Van mensen uit de doelgroep. Dus zestig procent is niet gekomen uit angst voor AstraZeneca."

Quote

"Veel mensen bellen met de vragen als 'is het wel veilig, kan het wel, moet ik hem wel nemen?'"

mireille van bree - HUISARTS

Een conclusie die huisarts Van Bree wel durft te trekken na de vele telefoontjes die zijn binnenkomen. "Ontzettend veel mensen hebben gebeld naar de dokterspraktijk afgelopen weken met vragen als 'is het wel veilig, kan het wel, moet ik hem wel nemen?'. Volgens Van Bree helpt het zwalkende vaccinatiebeleid ook niet. "Er wordt veel te veel aandacht besteed aan het negatieve, en er moet meer aandacht komen voor het positieve."

"Ik heb wel mijn bedenkingen gehad ja, maar ik vind de vaccinatie toch belangrijker dan het eventuele risico," zegt een vrouw die zojuist het AstraZeneca-vaccin heeft gekregen. Een andere bezoeker 'had het liefst wat anders gehad. Maar het helpt niet als iedereen blijft wachten.' Van Bree hoopt dat de Gezondheidsraad beter naar de huisartsen gaat luisteren. "De risico's van AstraZeneca zijn zo klein, en de gevolgen van het stopzetten zo groot."

Vanmorgen is het in ieder geval een stuk drukker dan gisteren. "We hebben gistermiddag besloten om per email nog de volgende twee jaren op te roepen, en dat is blijkbaar een groot succes. Want er is nu een veel grotere toeloop. En daar zijn we eigenlijk alleen maar blij mee. Want met iedere prik die wordt gezet hebben we mogelijk een leven gered."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938