Start van hoofdcontent

Stad

nl

Winnende foto's luchtmeetnethuisje onthuld: "Het was een leuke verrassing"

13 april 2021, 14.14 uur · Aangepast 22 april 2021, 10.32 uur · Door Redactie i.s.m. Gemeente Amsterdam en Bouwinvest

In het kader van de Open Lucht Expositie werd eind vorig jaar een prijsvraag uitgeschreven: Wie maakt de mooiste foto van zijn of haar favoriete schone lucht plekje in Amsterdam? De foto's van de gelukkige winnaars prijken nu op het luchtmeetnethuisje in de Jan van Galenstraat. 

AT5

De Open Lucht Expositie vraagt aandacht voor schone lucht in Amsterdam en het belang ervan. Om Amsterdammers kennis te laten maken met de expositie en de gepimpte luchtmeetnethuisje werd er een fotowedstrijd georganiseerd. De winnaars van die wedstrijd zijn nu bekend: Rutger Marres en Michiel Weitkamp maakten de winnende foto's. Oorspronkelijk zou er slechts één winnaar zijn maar de jury was zo enthousiast over de twee inzendingen dat ze besloten om beide mannen uit te roepen tot winnaar. Hun foto's prijken nu op het luchtmeetnethuisje in de Jan van Galenstraat. 

Het luchtmeetnethuisje met de winnende foto's
Quote

"Het laat mooi zien wat ik met de expositie wilde zeggen: Het groen in de stad"

Alex Kenman - Fotograaf & jury fotowedstrijd

Marres reageerde blij verrast op zijn winst. "Het was een leuke verrassing. Ik fotografeer eigenlijk niet zo veel." Wat zijn foto zo bijzonder maakt legt hij uit: "Het is een mooie winterse ochtend met een klein laagje ijs op het water. Je ziet dat het hard heeft gevroren met een mooie felle ochtendzon, wat voor een mooie kleurencombinatie zorgt."

Fotograaf Alex Kenman fotografeerde de overige foto's die te zien zijn op luchtmeetnethuisjes en jureerde de fotowedstrijd. De foto van de frisse ochtend in het Vondelpark viel ook goed in de smaak bij Kenman. "Ik vind het een prachtig beeld. Het laat mooi zien wat ik met de expositie wilde zeggen: Het groen in de stad, het rustgevende gevoel wat je in zo'n park kan hebben. Daarnaast is het licht ontzettend mooi."

Winnende foto van Rutger Marres - Vondelpark
Quote

"Leuke erkenning dat mensen het een mooie foto vonden"

Michiel Weitkamp - winnaar fotowedstrijd

De tweede winnaar, Michiel Weitkamp, maakte zijn foto in de Hortus: Zijn favoriete plekje in de stad waar hij  geniet van de schone lucht. "Ik kom vrij graag in de Hortus, vriend van de Hortus. Erg prettig om even te zitten, rustig kopje koffie te drinken, om je heen te kijken." Hij vertelt verder over hoe zijn winnende foto tot stand kwam: "Ik heb mijn camera bijna altijd bij me. Op dit moment zag ik precies dat die mevrouw een blad voor haar hoofd had. Toen keek ik door mijn camera heen en dacht: Dit is te mooi om niet te nemen." 

Jurylid Kenman is het met Wietkamp eens. "Mooi hoe je ziet dat groen en de stad gecombineerd kunnen worden. Daarnaast heeft het beeld iets spannends doordat het gezicht verborgen is. Er is ook een mooi spel met het licht" legt hij uit.

Wie benieuwd is geworden naar de foto's op de luchtmeetnethuisjes kan ze in ieder geval nog tot na de zomer bewonderen. 

Winnende foto van Michiel Weitkamp - Hortus

Wil je meer weten over de luchtkwaliteit in Amsterdam? Ga dan naar amsterdam.nl/luchtkwaliteit.