Start van hoofdcontent

Stad

nl

Afvalbakadoptanten houden omgeving rond container schoon: "Heel erg leuk"

23 april 2021, 06.59 uur · Door Redactie

Afval op de juiste manier aanbieden in de daarvoor bestemde container. Het gaat veel fout, tot grote ergenis van zo'n beetje iedereen, en ook de gemeente slaagt er maar niet in om de hele operatie helemaal op orde te krijgen. Er is één instrument dat de laatste jaren aan een opmars bezig is: de afvalbakadoptant.

AT5

Petra is zo'n afvalbakadoptant: zij is verantwoordelijk voor de ondergrondse containers in de Witte de Withstraat in De Baarsjes. "Het is heel erg leuk. De eerste keer dat ik met mijn knijpertje rondliep werd er gevraagd: is dit een taakstraf of doe je het voor je hobby?"

2.500 adoptanten

Inmiddels zijn er al bijna 2.500 adoptanten in de stad, waarvan de meesten in West. Zij beheren een of meerdere afvalcontainers in hun buurt en zorgen dat die netjes blijven. Bij een verstopping proberen ze die op te lossen en als er afval naast de container staat, gooien ze dat erin.

Bovendien kunnen adoptanten problemen, zoals grote bergen afval, met voorrang melden, zodat er snel gehandeld kan worden. Dat gaat vaak goed, maar niet altijd. "Dat moet beter", beaamt bestuurder Carolien de Heer van stadsdeel West. "Voor het vertrouwen van de containeradoptant is het belangrijk dat wij snel reageren. Dat is echt belangrijk."

Containeradoptanten kunnen dit soort taferelen met voorrang melden

Schoner

Uit onderzoek van het stadsdeel blijkt dat 85 procent van de adoptanten ziet dat het door hun inspanningen schoner wordt in de buurt. Toch staat niet iedereen die we spraken direct te springen om een container te adopteren. "Stel je voor dat je net met je handen tussen luiers zit, ja, dat bijvoorbeeld", aldus een voorbijganger.

Wie een container wil adopteren, kan zich aanmelden op de website van de gemeente.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938