Start van hoofdcontent

Stad

nl

Westerdoksluis wordt versterkt: "Niet meer berekend op zwaarste verkeer"

3 mei 2021, 14.45 uur · Aangepast 4 mei 2021, 09.20 uur · Door Redactie i.s.m. Gemeente Amsterdam en Bouwinvest

De Westerdoksluis, ook wel brug 314 genoemd, is door gebreken niet sterk genoeg meer voor het zwaarste wegverkeer. De brug verbindt de De Ruijterkade en de Westerdoksdijk langs het IJ. Er geldt sinds vorige zomer een gewichtsbeperking op de brug maar inmiddels zijn de werkzaamheden gestart om de klep te versterken. 

AT5

Er hangen dikke wolken in de lucht als AT5-programma Het Verkeer een kijkje neemt bij de werkzaamheden aan de brug. Gelukkig zijn de werkmannen wel voorbereid op een beetje regen. "Op een regenachtige dag werken hoort er natuurlijk bij. Het maakt ons niet zoveel uit, we kunnen ons er goed tegen kleden", vertelt één van de werkmannen.

Omgevingsmanager Sandra Zijlstra legt uit waarom de brug wordt aangepakt: "Deze brug krijgt dagelijks zo'n 20.000 voertuigen voor haar kiezen en de brug is niet meer berekend op het zwaarste verkeer. We gaan het brugdek versterken en het staalwerk onder de brug herstellen." De Westerdoksluis is een belangrijke verkeersroute voor veel weggebruikers. Een afsluiting van de brug is echter noodzakelijk om het werk uit te voeren, wel wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden. "We versterken de brug in twee delen. Op deze manier is er nog ruimte voor de nood- en hulpdiensten en kunnen de twee buslijnen erdoor."

Quote

"Deze brug krijgt dagelijks zo'n 20.000 voertuigen voor haar kiezen"

Sandra ZIJLSTRA - OMGEVINGSMANAGER

Onder voorbijgangers is er begrip voor de werkzaamheden aan de brug. "Het is nodig. Het zware verkeer kon er niet meer overheen, dus logisch toch?", zegt een voorbijgangster. Een andere voorbijganger snapt ook dat het werk aan de brug met een reden wordt uitgevoerd.  "Het moet gebeuren blijkbaar, ze doen het niet voor hun lol denk ik."

Omleiding via S100

De Westerdoksluis is afgesloten t/m 28 mei. Doorgaand gemotoriseerd verkeer wordt omgeleid via de centrumring S100. Voetgangers en fietsers worden omgeleid via de naastgelegen Han Lammersbrug. Buslijnen 48 en 248 en nood- en hulpdiensten kunnen wel nog steeds gebruik maken van de brug. 

Omleidingen Westerdoksluis

 Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/wegwerkzaamheden