Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeenteraad akkoord met plannen voor windturbines

27 mei 2021, 21.40 uur · Aangepast 28 mei 2021, 08.36 uur · Door Redactie

Een meerderheid van de gemeenteraadsleden steunt het plan van wethouder Marieke van Doorninck om verder onderzoek te doen naar windturbines in een aantal zoekgebieden.

Coalitiepartijen PvdA, GroenLinks, SP en D66 stemden donderdagavond voor het plan, net als oppositiepartij BIJ1. De vijf partijen hebben samen 27 van de 45 zetels. Het is nu de bedoeling om in totaal zeventien windmolens te plaatsen. 

Afvallen

Woensdag werd er over het plan gedebatteerd. Van Doorninck benadrukte aan het eind van dat debat dat er nu een reflectiefase volgt, waarbij er opnieuw met inwoners gesproken gaat worden. Ook zei ze dat de zoekgebieden,waaronder bijvoorbeeld het gebied rond de Noorder IJplas en het Science Park, nog kunnen afvallen de komende tijd.

Toch zijn de meeste oppositiepartijen tegen. De raadsleden verwezen naar de protesten en zorgen van bewoners, die onder meer voor gezondheidsschade vrezen. 

Afspraken

Na de reflectiefase, waarin gesproken wordt over "criteria ten aanzien van gezondheid, natuur en ruimtelijke voorkeuren", kunnen initiatiefnemers van windenergieprojecten zich bij de gemeente melden. Daarna worden er afspraken vastgelegd. Zo moeten de initiatiefemers met bewoners over hun plannen praten.

Ook moeten ze samen met de gemeente onderzoek doen naar het geluid, de gevolgen voor het landschap en de eventuele gevolgen voor de gezondheid van omwonenden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938