Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ludieke actie tegen sluiting corona-opvang dak- en thuislozen: "Hotel Buitenlucht"

31 mei 2021, 21.37 uur · Aangepast 1 juni 2021, 06.17 uur · Door Martijn van Veen

Vanaf morgen stopt de speciale corona-opvang voor dak- en thuislozen. Daklozenvakbond Straatalliantie is het er niet mee eens en organiseerde daarom een ludieke actie in het Vondelpark. 

Zo opende de daklozenvakbond voor een uurtje Hotel Buitenlucht. Een hotel waarbij voorbijgangers 'een kamer' onder de brug, op een bankje of in de bosjes krijgen toegewezen.

"Deze week worden daklozen en thuislozen op straat gezet en die zijn dus weer aangewezen op de buitenlucht. Vandaar Hotel Buitenlucht." vertelt Dennis Lahey, woordvoerder van Straatalliantie.

Gratis

Voorbijgangers kunnen zich inchecken bij het hotel en krijgen dan een gratis hotelkamer in de buitenlucht toegewezen. De piccolo brengt de gasten naar hun verblijf en geeft hen een foldertje waarin wordt gewaarschuwd voor alle bekeuringen van handhaving die de gasten kunnen krijgen tijdens hun verblijf. 

Met de actie wil Straatalliantie mensen laten ervaren hoe het is om dakloos te zijn. "Je moet eten regelen, een slaapplek, geld en een veilige plek om te verblijven. Het is een fulltime baan om dakloos te zijn zonder dat je thuis kan werken." legt Lahey uit. "Mensen komen dan niet meer uit hun situatie omdat ze daar de tijd en energie niet meer voor hebben."

Quote

"Het is een fulltime baan om dakloos te zijn zonder dat je thuis kan werken"

Dennis lahey, woordvoerder Straatalliantie

Voor veel thuis- en daklozen blijft reguliere opvang mogelijk. Maar voornamelijk de groep die niet rechthebbend wordt geacht, komt nu op straat terecht. "Dat gaat dan over bijvoorbeeld Oost-Europeanen die hier al heel lang in Nederland verblijven en hebben gewerkt. Maar zij hebben nu geen recht meer op opvang."

"Er komen nu 200 tot 300 mensen weer op straat bovenop de mensen die al op straat slapen." vult Willemijn de Nooijer, ook werkzaam bij Straatalliantie, aan. "Dus het is verschrikkelijk."

Besef

In Den Haag wordt er geprotesteerd en ook Rotterdam en Utrecht trekken aan de bel. Het geeft Lahey goede moed. "Gelukkig groeit het besef dat mensen, als ze dakloos zijn, ze vooral in de eerste periode ondersteuning nodig hebben", zegt Lahey hoopvol. "Dan wordt de kans veel groter dat mensen echt worden geholpen en niet weer terugvallen in dakloosheid. Als je in het begin goed investeert dan betaalt het zich ook uiteindelijk uit voor de maatschappij."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938