Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Historische deel van de Bullebak weggehaald: "We hebben het hart van de brug verwijderd."

9 juli 2021, 13.54 uur · Aangepast 9 juli 2021, 16.04 uur · Door Redactie i.s.m. Gemeente Amsterdam en Bouwinvest

We zijn terug bij de Bullebak. Vorig jaar zijn hier de werkzaamheden gestart om de monumentale brug te vernieuwen. Inmiddels zijn de brugkleppen verwijderd. Dit ging met een drijvende kraan en zorgt voor heel wat bekijks. Het AT5-programma Het Verkeer is er natuurlijk ook bij.

AT5

Het verwijderen van de oude brugkleppen mét een drijvende hijskraan is een klein spektakel te noemen. Het is niet elke dag dat er zulke werkzaamheden worden uitgevoerd in de stad, zo vertelt omgevingsmanager Annemieke van Baar. "We hebben het hart van de brug verwijderd vandaag."

Van Baar legt uit wat ze precies hebben gedaan: "De Bullebak is een dubbele basculebrug, het zijn twee beweegbare kleppen die in de lucht steken als hij open wordt gedraaid, dit is één van de twee kleppen die we er nu uitgehesen hebben."

Dat het vernieuwen van een monumentale brug zoals de Bullebak geen makkelijk werkje is, bevestigt één van de werkmannen. "Er komt best wat bij kijken. Je ziet dat we als aannemer daar veel plezier in hebben. Het gaat niet altijd vanzelf maar als we het dan halen, zoals de klus vandaag, dat motiveert ons wel."

Quote

"We hebben het hart verwijderd vandaag."

Annemieke van baar - omgevingsmanager

Naast alle betrokkenen zijn ook wat buurtbewoners uitgenodigd om het bijzondere werk van vandaag te bekijken vanaf de keet. Twee buurvrouwen kijken samen naar hoe 'hun' brug wordt verwijderd en vertellen welke impact de werkzaamheden hebben op hun leven. "Zo'n anderhalf jaar geleden moest mijn buurvrouw haar schip verplaatst worden van de Brouwersgracht naar de Zoutkeetsgracht omdat ze te dichtbij de brug lag. Mijn schip kon blijven liggen. Dat heb ik ook wel gemerkt, er is behoorlijk wat geluidsoverlast", vertelt één van hen.

Een andere voorbijganger merkt vrij weinig van de vernieuwing aan de brug door de aanleg van de nood fiets- en voetbrug. "Het is netjes aangelegd. Het duurt wel lang, maar prima als het allemaal vernieuwd wordt."

Ontwerp van de nieuwe Bullebak

Omleidingen voor gemotoriseerd verkeer

De verkeerssituatie bij de brug blijft hetzelfde. Bus-, tram- en autoverkeer moeten nog steeds om de brug heen rijden. Voor fietsers en voetgangers gelden er geen omleidingen. Zij kunnen gebruik maken van de hulpbrug.

In het najaar van 2022 kan iedereen in de stad weer gebruik volop gebruikmaken van de vernieuwde Bullebak.

Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/wegwerkzaamheden