Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Prideportret rebel Yoa (75): "De nieuwe generatie heeft schijt aan alles. Dat vind ik geweldig"

2 augustus 2021, 13.00 uur · Aangepast 2 augustus 2021, 17.55 uur · Door Roos Gerritsen

In de afgelopen jaren is de zichtbaarheid en acceptatie rondom de LHBTI+ community flink veranderd. Dat ziet ook de 75-jarige Yoa Argelo. Zij maakte meerdere jaren de Pride mee en stond vroeger al in demonstraties om op te komen voor de rechten van de regenbooggemeenschap. Toch kwam ze pas op latere leeftijd uit de kast voor de buitenwereld. In de week van de Pride maakt AT5/NH Amsterdam de serie "People of the Pride". Dit is deel 2.

AT5

Het is precies 25 jaar geleden, in het jaar van de eerste Amsterdamse Gay Pride, dat Yoa de vrouw van haar dromen ontmoette. Samen bezochten ze de eerste botenparade.

"We waren straalverliefd en dan kijk je zo naar al die mensen en dan voel je echt dat je erbij hoort." Dat was een bevrijdend gevoel vertelt Yoa, want daarvoor was ze niet altijd gelukkig. Ze trouwde twee keer met een man. "Ik ben toch in die valkuil gelopen. Maar dat is geen succes geworden. In mijn huwelijk ben ik veel vreemd gegaan, dat nemen mijn kinderen me nog kwalijk."

Quote

"Ik deed met die demonstraties mee en dan smeet ik ook met stenen naar de politie"

Yoa Argelo

Rebel

Inmiddels is Yoa 75 jaar. Ze heeft de ziekte van Parkinson en is recent verhuisd naar de LHBTI+ afdeling het Rozeneiland, een woonvoorziening van Amsta. Ook hier staat ze al bekend als een rebel. Zo vertelt welzijnsmedewerker Marieke Goedkoop dat ze vaak op onverwachtse momenten op de tafel slaat en vals speelt tijdens een potje bingo.

Vroeger heeft Yoa zich veel ingezet om op te komen voor de regenbooggemeenschap. "Ik deed met die demonstraties mee en dan smeet ik ook met stenen naar de politie."

Verliefd

Met bewondering kijkt Yoa naar de nieuwe generatie. "Ze hebben schijt aan alles, dat vind ik geweldig."

Maar ondanks haar 75 jaren ziet ze de toekomst rooskleurig in. Ze hoopt nog een keer verliefd te worden. "Ik hou het nooit lang vol, maar verliefd zijn vind ik het leukste en dan mogen ze wat mij betreft weer vertrekken."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938