Start van hoofdcontent

Stad

nl

UvA-docent neemt ontslag vanwege versoepelingen in onderwijs

23 augustus 2021, 16.43 uur · Aangepast 23 augustus 2021, 20.37 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Docent literatuurwetenschappen Matt Cornell neemt ontslag bij de Universiteit van Amsterdam omdat hij de versoepelingen in het coronabeleid binnen het onderwijs onverantwoord vindt. Hij vindt dat er alleen face-to-face onderwijs zou moeten gegeven aan studenten die volledig gevaccineerd zijn.

AT5 / Luuk Koenen

Cornell kondigt zijn vertrek aan in een opiniestuk op de website van het universiteitsblad Folia. Daarin maakt hij duidelijk dat hij het oneens is met de versoepelingen, zoals het opheffen van de anderhalvemeterregel en het niet meer hoeven dragen van mondkapjes in de collegezalen. "Zoals iedereen inmiddels weet, verspreidt het coronavirus zich voornamelijk via aerosolen die vrijkomen bij praten, zingen en ademen", schrijft hij onder andere. "Deze aerosolen kunnen zich binnenshuis ophopen, vooral zonder goede ventilatie, en kunnen veel verder reizen dan anderhalve meter. Colleges en discussies in volle collegezalen vormen een groot risico."

'Medeplichtig'

In zijn artikel laakt hij het coronabeleid van het kabinet en de houding van zijn universiteit. "De GGD en het Outbreak Management Team, nota bene de experts die de regering adviseren, hebben geadviseerd om het hoger onderwijs voorlopig nog niet te heropenen. Door dat te negeren volgt de universiteit de lijn-Rutte, en niet het advies van Nederlandse of internationale experts op het gebied van volksgezondheid. De UvA wordt hierdoor medeplichtig aan de schandalige manier waarop dit kabinet deze crisis heeft aangepakt."

Quote

"Colleges en discussies in volle collegezalen vormen een groot risico"

Matt cornell, (ex-)docent aan de universiteit van Amsterdam

Maatregelen

In een reactie op het ontslag zegt een woordvoerder van de universiteit te begrijpen dat er zorgen zijn over de versoepelingen. "Daarom werken we aan maatregelen over bijvoorbeeld hygiëne en het dragen van mondkapjes in de gangen. We verzoeken studenten om thuis te blijven bij klachten en twee zichzelf twee keer per week te testen, en vragen we ze of ze zich willen laten vaccineren." In de week van 6 tot en met 10 september komt er een speciale vaccinatie-unit op de campus.

De universiteit is juist blij met de versoepelingen. "Het is ongelooflijk belangrijk dat we na 1,5 jaar online onderwijs weer open kunnen gaan. We zijn blij dat het kabinet heeft besloten dat er weer fysiek onderwijs kan worden gegeven.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938