Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Overvallers waardetransport zeggen alleen in de lucht te hebben geschoten

25 augustus 2021, 18.23 uur · Aangepast 25 augustus 2021, 18.33 uur · Door Mark Schrader

Na de overval op het waardetransport aan de Meeuwenlaan in Noord hebben 31 politieagenten aangifte gedaan tegen de groep overvallers. Justitie stelt op basis van verklaringen van agenten dat er gericht is geschoten, maar de overvallers zelf ontkennen dat. 

Op één na hebben alle opgepakte verdachten bekend op enigerlei wijze betrokken te zijn geweest bij de overval afgelopen mei. De overvallers sloegen met hun buit op de vlucht richting Broek in Waterland. Volgens justitie hebben de overvallers op verschillende plekken op agenten geschoten

"Een deel van de verdachten verklaart alleen in de lucht te hebben geschoten, maar een heel groot deel van de agenten zegt dat er gericht is geschoten", vertelt Justine Asbroek van het Openbaar Ministerie (OM). Maar dat verhaal wordt op dit moment betwist door de verdediging.

"We hebben nog geen resultaten van forensisch onderzoek. Waar zijn die kogels terecht gekomen? Dat is natuurlijk wel belangrijk voor de vraag: zijn die agenten daadwerkelijk beschoten? We weten in ieder geval wel dat die agenten niet geraakt zijn gelukkig", zegt advocaat Daniel Fontein, die één van de overvallers bijstaat.

Quote

"Als je in de lucht schiet dan is de kans zo danig klein dat je iemand raakt dat het eigenlijk verwaarloosbaar is"

Daniel Fontein, advocaat

Dat kan volgens hem ook tot een andere verdenking leiden. "Alle verdachten worden verdacht van poging tot doodslag, daarvoor is het wel van belang of je op iemand gericht schiet. Als je in de lucht schiet dan is de kans zodanig klein dat je iemand raakt dat het eigenlijk verwaarloosbaar is."

De in mei opgepakte verdachten blijven allemaal nog vastzitten. De zaak is nog volop in onderzoek. Daarin trekt het OM op met de Belgische en Franse autoriteiten. Nog zeker 3 verdachten zijn voortvluchtig. De totale buit van de overval bedroeg zo'n 14 miljoen euro. Daarvan is zeker 4 miljoen euro nog altijd spoorloos. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938