Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Stadsbestuur wil biomassacentrale AEB nog steeds niet zelf sluiten

20 september 2021, 20.49 uur · Aangepast 20 september 2021, 22.48 uur · Door Stefan Bunschoten

Wethouders Victor Everhardt (Deelnemingen) en Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) zetten de verkoop van de biomassacentrale van het Afval Energie Bedrijf door. Er zou geen reden zijn om te voorkomen dat de centrale in handen van een andere eigenaar komt. 

In de zogenoemde Bio-Energiecentrale wordt energie opgewekt door het verbranden van hout. Partij voor de Dieren-fractievoorzitter Johnas van Lammeren vroeg of de wethouders het "moreel verantwoordelijk" vinden om de centrale te verkopen. Volgens hem zal een nieuwe eigenaar deze biomassacentrale namelijk zo lang mogelijk open willen houden.

Quote

"Het klopt dat het aan de toekomstige eigenaar is om te bepalen wat de toekomst gaat zijn"

wethouders Victor Everhardt en marieke van doorninck

"Het klopt dat het aan de toekomstige eigenaar is om te bepalen wat de toekomst gaat zijn van de Bio-Energiecentrale Amsterdam", laten Everhardt en Van Doorninck vandaag weten. Ze wijzen er op dat het een gevolg is van de keuze van het stadsbestuur om het hele Afval Energie Bedrijf (AEB) te verkopen en dat de meerderheid van de gemeenteraad achter die keuze stond.

Geaccepteerd

"Daarmee hebben college en raad geaccepteerd dat de gemeente niet langer via AEB grip zal hebben op de toekomst van de Bio-Energiecentrale Amsterdam", schrijven de twee wethouders. Toch benadrukken ze dat de nieuwe eigenaar ook gebonden is aan wet- en regelgeving. Bovendien zouden subsidies en heffingen in deze branche "zeer relevant" zijn. Een belangrijke subsidie zou over twaalf jaar aflopen.

Van Lammeren vroeg of de gemeente de centrale zelf kon houden, zodat de centrale "zo snel mogelijk gesloten kan worden". Dat zien de wethouders dus niet zitten. "Het college ziet geen aanleiding om het verkoopproces dat momenteel loopt voor AEB, waarvan de Bio-Energiecentrale Amsterdam onderdeel is, af te breken of tussentijds aan te passen."

Quote

"Beperkt gebruik van biomassa is bij gebrek aan goede alternatieven in bepaalde gevallen gerechtvaardigd"

WETHOUDERS VICTOR EVERHARDT EN MARIEKE VAN DOORNINCK

Volgens hen heeft het stadsbestuur altijd gevonden dat "het beperkte gebruik van biomassa bij gebrek aan goede alternatieven in bepaalde gevallen gerechtvaardigd is". Wel zou het dan tijdelijk moeten zijn, "tijdens de transitiefase naar een volledig CO2-neutrale energievoorziening". Ook zou gekeken moeten worden naar "de juiste kwaliteit en oorsprong van de toegepaste biomassa".

Bij dat laatste zette Van Lammeren vraagtekens. Hij schreef dat er geen enkel bewijs is geleverd dat er inderdaad alleen resthout in de centrale wordt gebruikt. Everhardt en Van Doorninck antwoorden, net als Van Doorninck eerder zei, dat de controlerende rol bij de directie van het AEB zelf ligt en niet bij de gemeente, die als enige aandeelhouder eigenaar van het AEB is. 

Werkzaamheden

Sinds vandaag is de warmte- en elektriciteitsproductie van de biomassacentrale stilgelegd vanwege werkzaamheden. Hierdoor moet het aantal schadelijke stoffen dat uitgestoot wordt omlaag gaan. Het werk duurt nog tot 7 oktober. 

Van Lammeren sprak zich eerder, net als andere oppositiepartijen, al tegen de centrale uit.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938