Start van hoofdcontent

Stad

nl

Sloop panden Van Eeghenstraat stilgelegd vanwege gierzwaluwnesten

6 oktober 2021, 15.45 uur · Aangepast 6 oktober 2021, 17.36 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Wat een groep buurtbewoners niet lukte, heeft de gierzwaluw wel voor elkaar gekregen: het stoppen van de sloop van drie historische panden aan de Van Eeghenstraat in Oud-Zuid. "Vanwege de mogelijke aanwezigheid van nesten met gierzwaluwen",  laat ontwikkelaar Rob Voet aan AT5/NH Amsterdam weten. Volgens de ontwikkelaar is de sloop na een anonieme tip stilgelegd. 

De sloop van de panden zorgt al een tijdje voor veel onbegrip bij een groep buurtbewoners. Ze probeerden te voorkomen dat de historische panden werden afgebroken voor nieuwbouw.

Toen de sloop vorige week  begon, stonden ze met spandoeken op de stoep. Ook kwam er die dag nog een spoedaanvraag van Erfgoedvereniging Heemschut om de drie stadsvilla's aan de Van Eeghenstraat alsnog een monumentale status te verlenen. Maar die werd afgewezen door stadsdeel Zuid.  

Gierzwaluw beschermd

De gierzwaluw wordt beschermd door de Wet Natuurbescherming. Deze wet geeft aan dat diersoorten niet opzettelijk mogen worden verstoord of gedood. Ook vaste rust- en verblijfplaatsen mogen niet worden vernield. Voor sommige vogelsoorten, waaronder dus de gierzwaluw en ook de huismus, geldt dat hun nest het hele jaar beschermd is. Nu moet worden onderzocht of er daadwerkelijk nesten met gierzwaluwen zijn. Ontwikkelaar Voet verwacht snel weer verder te kunnen met de sloop.

De sloopstop is in gang gezet door de Partij voor de Dieren. Vorige week trok raadslid Anke Bakker aan de bel bij het college over de gierzwaluwen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938