Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ombudsman bezoekt met Halsema woonboten Diemerzeedijk: "Bewoners zijn onder druk gezet"

5 november 2021, 17.49 uur · Aangepast 6 november 2021, 10.36 uur · Door AT5/NH Amsterdam

"Ik hoop dat de burgemeester aangeeft dat zij haar handtekening pas zet onder een handhavingsbevel als zij er echt zelf achter staat", zegt de kersverse ombudsman Munish Ramlal vanmiddag na een gesprek met woonbootbewoners aan de Diemerzeedijk. Samen met burgemeester Halsema en een vertegenwoordiger van stadsdeel Oost was hij op bezoek bij de bewoners die al jarenlang in een juridische strijd met de gemeente verwikkeld zijn. Zij willen blijven liggen, de gemeente wil dat ze vertrekken. 

AT5

"Het was een emotioneel gesprek", zegt Halsema als ze na bijna een uur weer buiten staat. "Dit zijn mensen die hier al heel erg lang wonen en die bang zijn dat ze hun huis verliezen. Dat is in alle gevallen altijd heel erg emotioneel, want je huis, is your castle." Het stadsdeel wil de woonboten al jaren weg hebben zodat de oevers aangepakt kunnen worden. Dieren als ringslagen, waterspitsmuizen en meervleermuizen zouden zich dan beter kunnen ontwikkelen. "Zij moeten weg omdat ze in de ecologische hoofdstructuur liggen", zei stadsdeelbestuurder Ivar Manuel in september.

Quote

"Bewoners hebben aangegeven heel erg onder druk gezet te worden door de gemeente. Het verbaast mij dat het zo lang heeft geduurd."

Munish Ramlal - ombudsman Metropool Amsterdam

Het stadsdeel zegt jarenlang met de bewoners te hebben gesproken. Zo zijn er alternatieve ligplaatsen met vergunning aangeboden, die volgens Manuel niet meer dan 400 euro per maand zouden kosten. Bovendien zouden ze die alternatieve ligplaatsen met hun huidige boot daarna kunnen verkopen, iets dat tonnen op zou kunnen leveren.

Aan de voortdurende strijd tussen bewoners en gemeente lijkt begin september definitief een einde te komen als er bij de bewoners een brief op de mat valt. "Voor 1 april dient u de woonboot te hebben verwijderd inclusief alle toegangsvoorzieningen en dient alles leeg te zijn", leest bewoner Mike Hartman voor.

Dat het hier gaat om een emotioneel langlopend proces blijkt wel uit een item van AT5 uit 2010. Ook toen waren de woonboten al een doorn in het oog van de gemeente en zei de gemeentelijke ombudsman Ulco van de Pol: "Bewoners aan de Diemerzeedijk worden al jarenlang aan het lijntje gehouden. Ze hebben er last van dat de centrale stad, het stadsdeel en de provincie dwars door elkaar heen lopen."

Perspectief

Munish Ramlal, sinds twee maanden de nieuwe ombudsman van de Metropoolregio Amsterdam, sprong naar eigen zeggen direct op de fiets toen hij hoorde van de kwestie van de woonbootbewoners. Zijn constatering verschilt niet veel van die van zijn collega uit 2010.

"Het heeft mij heel erg verbaasd. In 2012 lag er al een rapport van de ombudsman dat er in deze situatie niet goed wordt omgegaan met de bewoners en in 2018 weer een rapport. De bewoners hebben aangegeven heel erg onder druk gezet te worden door de gemeente. Het verbaast mij dat het zo lang heeft geduurd", zegt Ramlal. 

"Dat er vandaag een gesprek is gevoerd, dat er geluisterd is en doorgevraagd is en de mensen echt de ruimte hebben gekregen, vind ik klasse. Ik hoop dat de burgemeester aangeeft dat zij haar handtekening pas zet onder een handhavingsbevel als zij er echt zelf achter staat. Dat getuigt van leiderschap", zegt de ombudsman.

Burgemeester Halsema gaf na het gesprek met de bewoners aan eerst alle stukken goed door te willen lezen. Er wordt momenteel nog geprocedeerd door de bewoners.