Start van hoofdcontent

Stad

nl

Werkzaamheden op de Weesperzijde gestart: "Graaf in vredesnaam dat gat en doe snel wat je moet doen"

15 november 2021, 13.32 uur · Door Redactie i.s.m. Gemeente Amsterdam en Bouwinvest

 De komende tijd wordt de Weesperzijde aangepakt. De werkzaamheden worden verdeeld in twee delen waardoor de Weesperzijde zo goed mogelijk bereikbaar blijft voor fiets-en wandelverkeer. De makers van het AT5-programma Het Verkeer zijn weer aanwezig bij de werkzaamheden.

AT5

Een ijzige wind waait terwijl de laatste bladeren van de bomen af dwarrelen. Maar, dat deert de bouwvakkers niet. Die zijn namelijk , als altijd, weer hard aan het werk.

Omgevingsmanager Willemijn Luchtenbelt vertelt wat de werkzaamheden aan de Weesperzijde allemaal inhouden: "De kabels en leidingen worden hier in samenwerking met Waternet vervangen. Verder gaan wij ook het asfalt vervangen."

Een voorbijganger vraagt zich daarnaast ook af of de straat autoluw gaat worden. De omgevingsmanager heeft goed nieuws. "De Weesperzijde wordt een officiële fietsstraat, dat betekent dat de auto te gast is. De straat krijgt rood asfalt en wordt bovendien eenrichtingsverkeer voor auto's, waardoor de fietser meer ruimte krijgt", aldus Luchtenbelt.

Quote

"Eerst krijg je een stroom van papieren die over de werkzaamheden gaan en je waarschuwen en uitleggen wat er allemaal wel en niet gaat gebeuren"

henk schiffmacher, tattoo-artiest/buurtbewoner
Tattoo-artiest Henk Schiffmacher

Henk Schiffmacher, een  van Nederlands bekendste tatoeëerders,  blijkt pal naast de werkzaamheden te wonen. En Schiffmacher heeft een uitgesproken mening over de de werkzaamheden. "Eerst krijg je een stroom van papieren die over de werkzaamheden gaan en je waarschuwen en uitleggen wat er allemaal wel en niet gaat gebeuren. Totdat je het helemaal gehad hebt en denkt: Graaf in vredesnaam dat gat en doe snel wat je moet doen."

Quote

"Eerst dacht ik dat ik helemaal om moest fietsen, maar je kon er gewoon makkelijk langs"

voorbijganger

De buurt is overwegend positief over de werkzaamheden. "Ze hebben het mooi neergezet, dus ik kan er makkelijk langs fietsen", vertelt een buurtbewoonster. Een voorbijfietsende jongen vult aan: "Eerst dacht ik dat ik helemaal om moest fietsen, maar je kon er gewoon makkelijk langs."

En ook een café-eigenaar is tevreden over de gang van zaken. "Wij hebben goed contact over de bereikbaarheid van de voordeur en die blijft bereikbaar. Dus voor ons alleen wat lawaai, maar verder geen last." Maar niet elke horeca uitbater is dezelfde: "Ik werk bij een bar om de hoek, en zowel op de fiets als lopend is het hier niet heel relaxed om langs de werkzaamheden heen te komen."

Voetgangers en fietsers langs het werk

Auto's worden omgeleid via borden en er zullen minder parkeervakken beschikbaar zijn. Voetgangers en fietsers kunnen hun tocht langs het werk vervolgen. De werkzaamheden zijn medio maart 2023 voltooid.

Kijk voor meer informatie op: amsterdam.nl/wegwerkzaamheden