Start van hoofdcontent

Stad

nl

Brug Ouderkerk toe aan vernieuwing: "Als de brug open staat is 'ie helemaal stijf verroest aan de onderkant"

22 november 2021, 14.00 uur · Aangepast 27 november 2021, 18.50 uur · Door Redactie i.s.m. Amsterdam Bereikbaar

Werkzaamheden bij brug Ouderkerk bij Ouderkerk aan de Amstel. Een deel van de brug komt uit 1936 en is dan ook technisch gezien echt aan vernieuwing toe. De provincie Noord-Holland vervangt de brug voor twee nieuwe bruggen waardoor de brug vele malen breder wordt. 

AT5

De verslaggevers van het AT5-programma Het Verkeer hebben de drukke stad ingewisseld voor het kalme Ouderkerk aan de Amstel. Maar, ook hier is het niet stil, want het normaal rustige dorp wordt nu opgeschrikt door luid lawaai afkomstig uit grote machines. Weliswaar voor een goed doel, want de brug wordt vervangen. En dat was nodig: "Als de brug open staat is 'ie helemaal stijf verroest aan de onderkant."

"Wij zijn momenteel bezig met het bouwen van twee nieuwe bruggen over de Amstel in Ouderkerk aan de Amstel", vertelt projectmanager Jeroen Boelsma. "Momenteel is brug Noord in aanbouw, dat is de eerste van de twee nieuwe bruggen die wij bouwen. Wij zijn deze brug aan het bouwen omdat de oude brug aan het einde van zijn levensduur is."

Een nieuwsgierige buurtbewoner vraagt zich af waarom er nu twee bruggen komen en niet gewoon een hele grote? "Wij maken twee bruggen, omdat wij de verkeersstromen uit elkaar willen halen", vertelt projectleider Boelsma. "Er komen vrije banen om af te slaan om de doorstroming te verbeteren. De brug zou anders zodanig groot worden dat wij ervoor hebben gekozen om twee aparte bruggen te maken."

Quote

"Voorheen was het toch even uitzoeken aan welke kant ik moest zijn en hoe ik eroverheen kwam"

voorbijganger
Voor sommigen waren de werkzaamheden toch wat verwarrend

"Ik vind het wel goed dat er meer ruimte komt voor het verkeer, maar ik moet nu wel wat verder lopen want de bushalte is verplaatst", vertelt een gehaaste scholier.

Voor meer inwoners in Ouderkerk aan de Amstel is het nog wel eens verwarrend waar ze nu precies langs moeten. "Nu kwam ik er best makkelijk overheen, maar voorheen was het toch even uitzoeken aan welke kant ik moest zijn en hoe ik er overheen kwam."

Brug in het weekend dicht

De Brug Ouderkerk is van vrijdag 26 november (20.00 uur) tot maandag 29 november (06.00 uur) afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Het verkeer wordt dan omgeleid over de A10. 

Vrijdag 10 december tot zondag 12 december zijn er werkzaamheden op het kruispunt voor de brug, de brug blijft dan bereikbaar. Hoger Einde-Zuid is dan onbereikbaar voor gemotoriseerd verkeer.

De bussen blijven rijden en fietsers en voetgangers kunnen hun weg vervolgen. Het totale project loopt door tot mei 2023.

Kijk voor meer informatie over de werkzaamheden op amsterdambereikbaar.nl