Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Van Doorninck vernam terugtrekken Ahold uit plan Lutkemeerpolder uit media

1 december 2021, 15.59 uur · Aangepast 1 december 2021, 18.54 uur · Door Stefan Bunschoten

Wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ordening) wist tot zondag niet dat Ahold geen distributiecentrum meer in de Lutkemeerpolder wil. Dat zei de wethouder vanmiddag tijdens de gemeenteraadsvergadering. 

Ahold had een reserveringsovereenkomst voor een klein deel van de polder. Zondag bevestigde een woordvoerder van het bedrijf dat er een paar weken geleden al gekozen is om die overeenkomst op te zeggen. Van Doornick had een paar dagen eerder tijdens een andere gemeentelijke vergadering nog gezegd dat de gesprekken liepen.

Slecht geïnformeerd

"Waarom heeft de wethouder dit toen gezegd?", vroeg Partij voor de Dieren-raadslid Jennifer Bloemberg-Issa. "Was de wethouder zo slecht geïnformeerd en niet op de hoogte? Wanneer precies kwam de wethouder achter de opzegging? Of was ze wel op de hoogte en heeft ze de raad verkeerd geïnformeerd?"

Van Doorninck antwoordde dat ze op 11 oktober wel had gehoord dat de gesprekken met Ahold "niet zo lekker liepen". Toch leek het distributiecentrum daarmee nog niet van de baan. Ahold had een ontwikkelaar ingeschakeld en zou de plek misschien later dan huren van de ontwikkelaar. Maar op 28 november las ze in de media de "onaangename verrassing" dat Ahold toch helemaal stopte. "Ik was er tot zondag van overtuigd dat de interesse er nog was."

Quote

"Al die mooie woorden over natuur en vergroening en de greenwash-persberichten zijn niets waard"

jenniffer Bloemberg-Issa, partij voor de dieren

Bloemberg-Issa vond dat de werkzaamheden in de polder vandaag nog stilgelegd moeten worden omdat er geen reserveringsovereenkomst meer met Ahold is. "Al die mooie woorden over natuur en vergroening en de greenwash-persberichten van dit college zijn niets waard als het college doorgaat met de vernietiging van de Lutkemeerpolder."

Daar wilde Van Doorninck niks van weten. Volgens haar is de plek die voor het distributiecentrum gereserveerd was nu "vrij voor andere geïnteresseerden". Ze benadrukte dat dat maar om een klein deel van de polder ging en dat er voor een ander deel met het bedrijf Thunnissen Ontwikkeling en Beleggingen B.V. wel al een reserveringsovereenkomst ligt. Daarnaast zouden er meer partijen geïnteresseerd zijn in weer andere delen. Het afblazen van dit soort plannen kan volgens Van Doorninck 40 miljoen euro kosten.

Tegen de bebouwing van de polder wordt al jaren geprotesteerd. De actievoerders vierden vanmiddag feest bij de Stopera omdat Ahold zich teruggetrokken heeft.

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938