Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente zet 'pestende huisbaas' van Cor en Riet buitenspel: "Wij nemen het over"

10 december 2021, 13.09 uur · Aangepast 10 december 2021, 13.55 uur · Door Ronald Olsthoorn

Een opvallende ontwikkeling in de al twee jaar durende strijd tussen Cor en Riet en de nieuwe eigenaar van hun woning aan de Noorderakerweg. Volgens het echtpaar doet hun huurbaas er alles aan om hen uit de woning te krijgen, het pand is daarnaast door een brand al een halfjaar onbewoonbaar. Omdat herstel achterwege blijft, grijpt de gemeente nu in.

Dat doet wethouder Jakob Wedemeijer (Wonen, SP) met een uitzonderlijk instrument; vanaf maandag neemt de gemeente 'het beheer' over. 

"We gaan hier de reparaties overnemen, dus de gemeente gaat de kosten voorschieten en de rekening gaan we neerleggen bij de eigenaar", aldus Wedemeijer die het nieuws Cor en Riet persoonlijk kwam vertellen.

Amsterdam deed dit slechts een keer eerder. De maatregel gaat zelfs zo ver dat Cor en Riet, voor zover ze al huur verschuldigd zijn voor de woning die in een erbarmelijke staat verkeert, die huur voortaan ook aan de gemeente gaan betalen. 

Ook heeft de huidige eigenaar een dwangsom verbeurd van bijna 60.000 euro omdat hij op eerder aandringen van de gemeente om de woning op te knappen, nauwelijks gehoor heeft gegeven.

Quote

"Ik ben zo boos dat Cor en Riet moeten aanzien hoe dit naar de klote wordt geholpen"

wethouder wonen jakob wedemeijer (SP)

In een andere procedure probeerde de huisbaas onlangs bij de rechter toestemming te krijgen om het pand te slopen, omdat renovatie volgens hem veel te duur zou zijn. Volgens stichting !WOON, die de belangen behartigt van Cor en Riet, wil de man dat zodat hij vrij baan heeft om 12 appartementen te bouwen op de plek waar Cor en Riet al bijna 60 jaar wonen.

De eigenaar was ook op het perceel toen wethouder Wedemeijer langskwam. Hij heeft van de oude schuur van Cor en Riet zijn kantoor gemaakt. Ook daartegen loopt nog een rechtszaak.  

Het huis en de schuur die nu door de eigenaar als kantoor wordt gebruikt

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938