Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdamse luchtkwaliteit beter geworden ten opzichte van 2019

16 december 2021, 17.25 uur · Aangepast 16 december 2021, 19.33 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De luchtkwaliteit van de stad in 2020 is beter geworden ten opzichte van het jaar daarvoor, dat laat wethouder Egbert de Vries (Verkeer) weten aan de raad. Overal in de stad wordt nu voldaan aan de wettelijke EU-grenswaarden voor luchtkwaliteit.

Het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) heeft de luchtkwaliteit in de stad gemonitord. Het RIVM stelt jaarlijks de NSL-monitoringsrapportage op, waarbij een berekening wordt gemaakt van de luchtkwaliteit op elke 100 meter wegvak van drukke straten in Nederland. Het gaat daarbij om stikstofdioxide en fijnstof.

Geen knelpunten

Uit de monitoring blijkt dat de concentraties in de stad overal onder de Europese normen liggen. Daarmee zijn de laatste drie knelpunten waar de stikstofdioxideconcentratie te hoog waren opgelost. Deze laatste drie knelpunten lagen aan de Stadhouderskade. 

Amsterdam is in de afgelopen acht jaar van 46 van die knelpunten naar nul gegaan. Dat komt door maatregelen zoals milieuzones en vermindering van het aantal gereden kilometers in voertuigen. Maar ook de maatregelen tegen het coronavirus hielpen hadden effect. Veel mensen werkten vanuit huis en pakten daardoor minder de auto. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938