Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Jubileumeditie Amsterdam Light Festival: ''Supertrots dat ik op deze manier met mijn stad kan werken''

20 december 2021, 21.00 uur · Aangepast 21 december 2021, 13.10 uur · Door Redactie i.s.m. Amsterdam & Partners

Op de valreep voor de nieuwe coronamaatregelen maakte AT5 in alle vroegte een vaartocht langs de kunstwerken van het Amsterdam Light Festival. Het festival viert dit jaar haar 10e jubileum. Voor deze gelegenheid zijn de mooiste lichtkunstwerken van de afgelopen jaren opnieuw te zien.

AT5

Kunstenaars Krijn de Koning en Peter Vink gaan met ons mee om hun eigen kunstwerken voor het eerst vanaf het water tijdens deze editie te bekijken. Krijn maakte zijn werk Nacht Tekening op misschien wel de bekendste brug van Amsterdam: de Magere Brug. De installatie van Peter Vink is te vinden op de Mr. J.J. van der Veldebrug (tussen het Oosterdokseiland en Nemo) en draagt dezelfde naam als de brug.

“Een eer. Ik kan het niet anders zeggen”, zegt Peter over het feit dat zijn kunstwerk na de editie van 2018 weer geselecteerd is voor het Amsterdam Light Festival. Peter maakt plaatsgebonden kunst en vernoemt zijn werken dan ook altijd naar de plek. De vorm en constructie van de Mr. J.J. van der Veldebrug is leidend: “De lijnen naar het water en naar de hemel, die heb ik hier verlengd en benadrukt met licht.”

Mr. J. J. van der Veldebrug

Daarna vervolgen we onze weg naar de Amstel, waar de Nacht Tekening van Krijn de vorm van de Magere Brug juist totaal vervormt: "Er is met licht heel veel mogelijk. Ik dacht, wat is er zo bijzonder hier in Amsterdam? Dat de lijnen van de bruggen met lampjes worden geaccentueerd, of in feite getekend. Het leuke is om zo'n bestaande situatie op een hele andere manier te laten zien of eigenlijk tijdelijk te ruïneren, zou je kunnen zeggen.'' Dat heeft Krijn dan ook gedaan. Door sommige bestaande lampjes af te dekken en andere weer toe te voegen ziet men de Magere Brug heel anders dan hoe je hem misschien bij nacht gewend bent.

Doordat de coronamaatregelen afgelopen zaterdag weer aangescherpt zijn is het niet meer mogelijk om een boottocht of georganiseerde wandeltocht langs de kunstwerken van het Amsterdam Light Festival te maken. Wel kun je nog op eigen initiatief de werken lopend of fietsend bewonderen. De lichten blijven nog aan tot 23 januari. 

Nacht Tekening op de Magere Brug

Kijk voor meer cultuur in Amsterdam op iamsterdam.nl/uit 

Met dank aan Stromma