Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rioolonderhoud in Amsterdam: "Wij zoeken naar breuken of vet en kijken of alles nog goed is"

24 december 2021, 15.00 uur · Aangepast 24 december 2021, 15.41 uur · Door Redactie i.s.m. Gemeente Amsterdam

Waternet onderhoudt in en om Amsterdam de waterleidingen en rioolbuizen. Een netwerk van wel 4000 kilometer. Er worden regelmatig oude of verzakte rioolbuizen vervangen. Door het gebruik van camera's wordt gekeken of de rioolbuizen nog in orde zijn. De makers van het AT5-programma Het Verkeer  kijken een ochtend mee met de rioolwerkzaamheden in Slotermeer.  

AT5

Rioolreiniger Richard Kroll legt uit wat de werkzaamheden precies inhouden. "Wij zijn het riool aan het inspecteren en aan het reinigen. Breuken, veiligheid, vet. Kijken of alles nog goed is". 

Door het gebruik van rijdende camera's onderzoeken de rioolreinigers of de rioolbuizen en waterleidingen nog in orde zijn. Vooral het door huishoudens door de wc gespoelde vet levert problemen op. "Omdat de mensen hun pannetjes met vet er waarschijnlijk ingooien hebben wij dus problemen met vet. Dat zijn wij nu aan het weghalen." 

Quote

"De oude olie bewaar ik en die gaat apart bij het vuilnis"

voorbijganger

Volgens voorbijgangers valt het wel mee dat weggooien van vet.  "Nou, anders dan wat uit mijzelf komt gooi ik niks in de wc. En toiletpapier natuurlijk", vertelt een buurtbewoner. En ook een andere voorbijganger zou niet weten waar dat vet dan vandaan moet komen. "De oude olie bewaar ik en die gaat apart bij het vuilnis. Dat doe ik al lang. Al jaren eigenlijk."

"Een beetje boter misschien, maar ik hoop dat het meevalt", vertelt een voorbijganger. "Ik zal er eens op letten."

Rioolreiniger Kroll heeft een tip voor de Amsterdammers. "Als je vet hebt, of wat dan ook, veeg het uit je pannetje en gooi het bij het vuil. Het riool is alleen maar voor plas, poep en dat soort zaken". 

Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/wegwerkzaamheden