Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tientallen sympathisanten opgepakte coronademonstranten protesteren bij rechtbank

5 januari 2022, 10.22 uur · Aangepast 5 januari 2022, 20.15 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Vijf van de ongeveer dertig demonstranten die afgelopen zondag werden opgepakt bij de demonstratie tegen de coronamaatregelen op en bij het Museumplein staan vandaag voor de rechter of rechter-commissaris. Bij de rechtbank werd daarom vanmorgen ook gedemonstreerd.

De demonstratie was vooraf door de Driehoek (burgemeester, politie en justitie) verboden. Rond 12.00 uur stond het Museumplein desondanks toch vol. Rond 12.45 uur werd besloten om het veld leeg te maken. Demonstranten verplaatsten zich daarna naar de Van Baerlestraat, waar ze werden tegengehouden bij de Paulus Potterstraat.

Blokkade

De blokkade van de politie leidde tot woede en onbegrip bij een aantal demonstranten. Een deel brak uiteindelijk door de blokkade heen. Vier agenten raakten daarbij gewond. De politie zette onder meer politiehonden in. 

Een 56-jarige man uit Almere staat vanmiddag in de rechtbank aan de Parnassusweg in Zuid op een supersnelrechtzitting op verdenking van openlijke geweldpleging afgelopen zondag. Een Rotterdammer (34), Amsterdammer (53), Haarlemmer (57) en Gouwenaar (60) worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris op verdenking van openlijke geweldpleging of mishandeling van een ambtenaar in functie.

Reactie politie

De Mobiele Eenheid riep zondag via de luidsprekers van een ME-busje op om de Van Baerlestraat in te lopen, maar daar stond ter hoogte van de Paulus Potterstraat dus de bewuste blokkade. Een woordvoerder van de politie zei maandag dat er zondag ook is gezegd dat de demonstranten de De Lairessestraat, net voor het Concertgebouw, in konden lopen.

"Een groep demonstranten kiest ervoor om een andere weg in te slaan", stelde de woordvoerder. "In de richting van de Paulus Potterstraat. Waar een blokkade staat. Die we daar altijd neerzetten vanwege veiligheidsoverwegingen."

AT5

Later op zitting

Drie verdachten zullen later op een zitting komen voor het niet voldoen aan een ambtelijk bevel. Twee demonstranten hebben een strafbeschikking van het OM ontvangen wegens belediging van een ambtenaar in functie. Vijf andere zaken zijn inmiddels geseponeerd. De overige zaken zijn nog in onderzoek.

Bij de rechtbank wordt op dit moment ook gedemonstreerd. De demonstranten willen dat de verdachten worden vrijgelaten. "Sterkte jongens. We staan hier voor jullie. I love you", riep een van hen toen het arrestantenbusje door de poort van de rechtbank reed. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938