Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

OMT adviseert uitbreiding mondkapjesplicht: ook bij sportevenementen en drukke winkelstraten

10 januari 2022, 11.08 uur · Aangepast 13.23 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Als het aan het Outbreak Management Team (OMT) ligt, worden mondkapjes straks niet alleen meer bij openbare binnenruimtes verplicht. Ook buiten op plekken waar de anderhalve meter afstand moeilijk te handhaven is, zoals bij drukke winkelstraten en sportevenementen, zouden mensen de kapjes moeten dragen. 

Het liefst ziet het OMT dat mensen de medische mondkapjes gaan dragen: de veel gedragen stoffen variant beschermt volgens het team onvoldoende. Het chirurgische mondneusmasker beschermt volgens het team veel beter tegen infectie en het doorgeven van het virus.

Die type 2-maskers worden niet standaard massaal verplicht: mensen kunnen overwegen ze te dragen op plekken waar afstand houden niet lukt, maar ook waar slecht geventileerd of‘gezongen en geschreeuwd’ wordt. Daarnaast luidt het advies om het kapje te blijven dragen, ook als je bijvoorbeeld  op kantoor zit. Uitzondering op die regel is wanneer iemand iets eet of drinkt.

Het nieuwe kabinet, dat vandaag wordt beëdigd, beslist deze week of het advies van het OMT zal worden opgevolgd. Komende vrijdag is er een persconferentie.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938