Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Omwonenden mogen meedenken over precieze locatie bruggen over het IJ

28 januari 2022, 17.40 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Het stadsbestuur is erover uit waar de twee toekomstige bruggen en een voetgangerstunnel naar Noord moeten komen. Om te bepalen waar de twee bruggen precies aan wal komen, wordt omwonenden gevraagd om mee te denken.

Gemeente Amsterdam

De Oostbrug komt tussen het Azartplein (KNSM-eiland) en de Johan van Hasseltweg in Noord. De Westbrug komt tussen de Danzigerkade (Minervahaven) en de NDSM-werf. De voetgangerstunnel komt tussen Centraal Station en de Tolhuistuin.

De bruggen zijn geschikt voor voetgangers, fietsers (inclusief e-bikes), bromfietsers (inclusief
snorfietsen en speed pedelecs), gehandicaptenvoertuigen, nood- en hulpdiensten en mogelijk openbaar vervoer. De tunnel is alleen voor voetgangers.

Precieze locatie

Nadat de gemeenteraad met de plannen heeft ingestemd, wordt besloten waar de bruggen op de wal komen. Daarvoor wordt gezocht binnen een zogeheten verkenningsgebied (de gearceerde delen op bovenstaande kaart). Ook wordt dan bepaald of er openbaar vervoer over de bruggen zal gaan en hoe diep de voetgangerstunnel komt te liggen.

De afgelopen periode kreeg de gemeente 1600 inspraakreacties op de plannen. Daaruit zou blijken dat het merendeel van de Amsterdammers enthousiast is.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938