Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Gemeente onderzoekt terugvorderen van ton subsidie aan onderzoek verraad Anne Frank

9 februari 2022, 17.20 uur · Aangepast 10 februari 2022, 11.14 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Amsterdam onderzoekt of het de subsidie voor het onderzoek dat leidde tot het boek 'Het Verraad van Anne Frank' kan terugvorderen. De gemeente heeft in 2018 een bedrag van 100.000 euro ter beschikking gesteld. 

NH Nieuws/AT5

Uit het onderzoek van het internationale coldcaseteam kwam naar voren dat Anne Frank zeer waarschijnlijk zou zijn verraden door Arnold van den Berg, een Joodse notaris. Volgens het onderzoek zou Van den Bergh de familie hebben verraden om zo zijn eigen gezin te redden. 

Anne Frank-specialist David Barnouw zei eerder dat hij kritisch op het boek was. "Er zit geen smoking gun bij deze man. En een anoniem briefje, daar geef ik als historicus minder om. Dat kan iedereen geschreven hebben." 

Onderzoeksteam

JA21-raadslid Annabel Nanninga vroeg al eerder aan wethouder Cultuur en Digitale Stad Touria Meliani om de verleende ton subsidie voor het internationale onderzoeksteam voor het boek terug te vorderen. Ook GroenLinks had hierover vragen gesteld in de commissie.

De aanvraag voor de subsidie werd in 2017 gedaan. Initiatiefnemer Pieter van Twisk en Thijs Bayens van het bedrijf Proditione Media lieten in hun aanvraag weten dat oud-FBI-agent Vince Pankoke en politieonderzoekers en vooraanstaande historici het onderzoek zouden leiden.

Nadat er navraag werd gedaan, bleek dat veel onderzoekers helemaal niet op de hoogte waren van het feit dat ze zouden meewerken aan het boek. Voor de gemeente was dit juist een belangrijke voorwaarde om het geld te verstrekken. 

Onzorgvuldig

Wethouder Meliani schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat het voor de gemeente nieuwe informatie is dat partijen, die genoemd werden in de aanvraag, niet betrokken zijn geweest bij het onderzoek. "Het college herkent zich in het beeld dat er onzorgvuldig en nalatig is omgegaan met het onderzoek en de publicatie en is hiervan geschrokken. Ook is de gekozen manier van communiceren op z’n minst onzorgvuldig te noemen."

De gemeente gaat nu in overleg met de betrokken partijen bij de subsidieaanvraag. Op basis van deze gesprekken wordt onderzocht of er mogelijkheid is tot terugvordering van de 100.000 euro.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938