Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente ziet mogelijk af van dwangsommen voor clubs die deuren openden

16 februari 2022, 14.22 uur · Aangepast 17 februari 2022, 01.11 uur · Door Stefan Bunschoten

Clubs die afgelopen zaterdag hun deuren openden, hoeven mogelijk toch geen 4600 euro dwangsom te betalen. Burgemeester Halsema zei zojuist in een gemeenteraadsvergadering dat de gemeente na bezwaren van de clubs nog kan afzien van de dwangsommen.

AT5

Dat zei ze na vragen van Forum voor Democratie-fractievoorzitter Anton van Schijndel. "Waarom schreef de  burgemeester dat ze verplicht is de covidregels te handhaven?", vroeg Van Schijndel zich af. "Ze heeft toch een discretionaire bevoegdheid?"

Quote

"Er is zelfs een club waar 's nachts 2200 mensen hebben gedanst"

femke halsema, burgemeester

Halsema antwoordde, net als ze eerder tijdens het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester zei, dat de overtredingen zwaarder waren dan die van bijvoorbeeld theaters. "Er is zelfs een club, ik zal de naam even niet noemen, waar 's nachts 2200 mensen hebben gedanst. Dat is wel van een andere orde." Verder zouden er clubs zijn geweest die van plan waren om meerdere nachten open te gaan.

"Wat we wel doen, is dat de clubs een voornemen tot invordering krijgen", zei Halsema. "Clubs hebben die ontvangen. Op basis van uitgebreide zienswijzen, kunnen we ook afzien van vordering van de dwangsommen." Volgens Halsema zal de gemeente die zienswijzen "nauwkeurig" bestuderen. 

Quote

"In de Leidsestraat kon je over de hoofden lopen. Maar over het algemeen is het goed gegaan"

FEMKE HALSEMA, BURGEMEESTER

Verder zei ze dat de nacht 'over het algemeen vreedzaam' verlopen is. "Zeker gezien de enorme mensenmassa's. Er waren wel foto's van journalisten waarop je kunt zien dat je in de Leidsestraat over de hoofden kon lopen. Maar over het algemeen is het goed gegaan." 

Gisteravond werd aangekondigd dat de coronamaatregelen versoepeld worden. Clubs kunnen vanaf 25 februari open zonder coronapas, als er maar minder dan 500 bezoekers zijn. Halsema benadrukte dat veel clubs daar ook nog niet tevreden over zijn.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938