Start van hoofdcontent

Stad

nl

Architect pleit voor herinrichting hele Stadhouderskade: "Maak er een groene promenade van"

18 februari 2022, 07.00 uur · Aangepast 18 februari 2022, 07.54 uur · Door Jimmy Miltenburg

De hele Stadhouderskade moet groener, met eenrichtingsverkeer en veel meer ruimte voor wandelaars en fietsers. Dat idee heeft architect Rudy Uytenhaak uitgewerkt en neergelegd bij de gemeente. Hij vindt dat Amsterdam achterloopt op andere, internationale steden. 

Door de Stadhouderskade anders in te richten met meer bomen en begroeiing zal er een groene strook ontstaan door de stad. Dat idee is niet nieuw, want in 2003 lag er een akkoord voor een groene Singelgrachtzone. Al is dit nooit tot uitvoering gebracht. Met het ambitieuze plan van de architect moet het 'Stadhouderspark' de groene strook worden die er ooit al bedacht is. 

Dat zou voor Amsterdammers betekenen dat er weliswaar uitdagingen zijn voor het autoverkeer, maar dat de ruimte om met de fiets en te voet de stad te doorkruisen groter wordt.

"Ik mijd deze straat meestal, het zou beter zijn als deze straat wat vriendelijker was voor iedereen", vertelt een fietser. "Ik vind dit hele stuk hier echt een beetje een autoweg. Je moet altijd oppassen bij de verschillende kruispunten." Een automobiliste bij de parkeerautomaat vult aan. "Op zich zou ik het mooi vinden, maar een paar parkeerplekken zou ik wel fijn vinden."

Grote schouders

Architect Uytenhaak ontwierp het plan, stapte ermee naar de gemeenteraad en hoorde gisteren dat er positief op is gereageerd. Er wordt naar gekeken en nu is volgens hem de gemeente aan zet. Al blijft hij niet stilzitten en omringd hij zich met andere partijen.

"Hier zit een bureau aan de Stadhouderskade en dat is ook bezig om grote schouders bij het draagvlak te betrekken zoals het Rijksmuseum en de Nederlandsche Bank", legt hij uit. "Je hebt draagvlak nodig om te maken dat iedereen zegt: 'ja, dit is aantrekkelijk'. Heel veel mensen zullen die kwaliteit meteen herkennen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938