Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bewoners Riekerhaven protesteren bij De Key: "Achterstallig onderhoud"

4 maart 2022, 20.45 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Bewoners van startblok Riekerhaven hebben vanmiddag geprotesteerd bij het hoofdkantoor van woonstichting De Key. Eerder gingen de bewoners ook al in huurstaking. Studenten en statushouders die op Riekerhaven wonen voelen zich niet veilig in het complex. Tijdens de storm vorige maand waaide een groot deel van het dak naar beneden, maar problemen zijn er al langer. 

Op achttien februari rukt storm Eunice hele dakplaten van startblok Riekerhaven af. Een complex waar ook gezinnen met jonge kinderen wonen. Bewoners voelen zich er sowieso onveilig. Zo is het startblok verzakt waardoor deuren niet meer dicht kunnen en iedereen gewoon naar binnen kan lopen - wat dan ook gebeurt- , er zitten sinkholes in de stoep en er lopen ratten, kakkerlakken en vleesetende mieren. 

Tientallen bewoners weigeren nog langer huur te betalen, en eisen dat woningbouwvereniging De Key wat aan de problemen gaat doen. Om de eisen kracht bij te zetten was er vanmiddag een demonstratie voor de deuren van De Key. 

Een van de demonstranten is Bambi. "We eisen een volledige inspectie van de gebouwen door een onafhankelijke inspecteur, voor de veiligheid. We willen dat er wat wordt gedaan aan de straatintimidatie die al langere tijd gaande is, en we willen dat het achterstallig onderhoud wordt ingehaald."

Quote

"Er komen wel oplossingen, alleen veel dingen herhalen zich. Bijvoorbeeld een ongedierteplaag"

Lidy van der Schaft, directeur De Key

De Key is met de bewoners in gesprek, maar dat is volgens Lidy van der Schaft - directeur wonen van De Key - nooit anders geweest. "We spreken dagelijks met de bewoners. En er komen wel oplossingen, alleen veel dingen herhalen zich. Bijvoorbeeld een ongedierteplaag die zich herhaald, of sloten die kapot zijn.  De sinkholes, daar weten we alles van. Dat is de grond die dat doet. Dat maken we weer. Dus we maken echt de dingen die gemaakt moeten worden."

Maar de bewoners houden voet bij stuk. Er is veel te veel achterstallig onderhoud. En zolang er niets aan de situatie verandert, wordt er ook geen huur betaald. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938