Start van hoofdcontent

Stad

nl

Slopen cameratoezicht op IJburg vastgelegd in videoclip

10 maart 2022, 18.24 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Het cameratoezicht op de Pampuslaan op IJburg heeft nog niet tot de gewenste resultaten geleid. De in december geplaatste camera is zelfs vernield en die vernieling is in een videoclip te zien geweest. 

Dat blijkt uit een brief van burgemeester Halsema. Het vernielen van de camera was niet het enige incident dat de afgelopen maanden plaatsvond. 

Vuurwerk richting politie

"Ook na het plaatsen van de camera hebben diverse verstoringen van de openbare orde plaatsgevonden waaronder een poging tot brandstichting van een jongerenhangplek, het gooien van vuurwerk richting politie, het in brandsteken van een voertuig en het belagen van politie tijdens het afhandelen van een melding", schrijft Halsema.Volgens haar is het aantal incidenten er 'nog steeds onaanvaardbaar hoog'.

Eind vorig jaar werd het cameratoezicht ingesteld nadat er honderden overlastmeldingen waren binnengekomen. Bewoners zouden geïntimideerd en bedreigd worden. Een politieauto was met kiezelstenen bekogeld en er was met vuurwerk naar twee woningen gegooid. Verder was er een gemeentelijk voertuig vernield. 

September

Het cameratoezicht zou tot 13 maart blijven, maar vanwege de incidenten van de afgelopen maanden blijft het nu 13 september. Halsema schrijft wel dat ze de situatie permanent in de gaten blijft houden. "Het besluit tot het instellen van cameratoezicht zal onmiddellijk worden ingetrokken indien het cameratoezicht niet meer noodzakelijk is voor de handhaving van de openbare orde."

Het gebied dat in de gaten gehouden wordt:

Gemeente Amsterdam

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938