Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vluchtelingenopvang op schip Java-eiland: "Ik dacht eerst dat het een gevangenisboot was"

13 maart 2022, 18.59 uur · Aangepast 13 maart 2022, 19.51 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Vanaf morgen kunnen er 350 vluchtelingen worden opgevangen op schepen bij het Java-eiland. Vandaag kregen buurtbewoners van Java-eiland de mogelijkheid om een van de twee schepen van binnen te bekijken. 

Het schip biedt kamers met eigen badkamers, een wasserette en een kantine waarin eten wordt verzorgd. Peter Versluis, de eigenaar van het bedrijf stelt het schip minstens een half jaar ter beschikking voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De verwachting is dat er vooral moeders met kinderen zullen komen.

Versluis wilde met zijn bedrijf iets terugdoen voor de mensen uit Oekraïne. "Daarom hebben we besloten om ons schip aan te bieden aan gemeente Amsterdam."

Hij leidde de bewoners vandaag rond. De bewoners die in de buurt van het schip wonen hopen iets voor de vluchtelingen te kunnen betekenen. Zo'n vijftig buurtbewoners waren vandaag aanwezig. "Je mag best weten, ik dacht eerst dat het een gevangenisboot was", vertelde een van hen. Een ander: "Ik vind het geweldig en ben trots dat het in onze stad kan."

Quote

"Ik vind het geweldig en ben trots dat het in onze stad kan"

Buurtbewoner

Wel waren er twijfels over de veiligheid van de kleine kinderen van de Oekraïense vluchtelingen vanwege het gevaar van het water. De kop van het Java-eiland  is omringd door water zonder hekken. Dit besefte de eigenaar van de boot ook. "Het idee is om op het grasveld een speelplaats te maken, omheind met hekken zodat ze ook veilig kunnen spelen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938