Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kinderopvang in het nauw door hoge huur: "Straks moeten ouders thuisblijven"

25 april 2022, 07.00 uur · Aangepast 3 januari 2023, 08.18 uur · Door Flip Linssen

De vraag naar kinderopvang in de stad is veel groter dan het aanbod. Dat heeft verschillende redenen en een daarvan is de hoge huurprijs van de panden. Hierdoor kunnen verschillende kinderdagverblijven en naschoolse opvangorganisaties de huur niet betalen als hun huurcontract wordt verlengd en is uitbreiden al helemaal lastig. Dat moet anders, vinden verschillende aanbieders.

AT5

Amsterdam kent ruim vijfhonderd kinderdagverblijven en ongeveer driehonderd BSO's. Van al die locaties zit zo'n 15 procent in panden die eigendom zijn van de gemeente. De rest is in schoolgebouwen of particuliere panden gevestigd. Jeroen Hilbrink heeft met kinderopvang de Natuurfontein vier locaties in West, hij ziet de kosten steeds verder stijgen.

Mee met de markt

"Inmiddels is de prijs per vierkante meter 160 a 180 euro voor al mijn locaties. Wanneer je contract wordt verlengd krijg je met een nog hogere huurprijs te maken." En dat gaat hem niet in de koude kleren zitten. "Onze opvang is uniek doordat we veel buiten zijn", zegt Hilbrink. "We willen dit kinderen in de rest van de stad ook graag bieden, maar uitbreiden kan op dit moment gewoon niet door de prijzen."

Gjalt Jellesma van belangenvereniging BOinK komt op voor ouders in de kinderopvang. "Ik denk dat er zeker een kans is dat kinderopvang binnen de ring zal verdwijnen. Zonder opvang kunnen ouders niet optimaal werken, dat is niet de bedoeling."

Quote

"Kinderopvang is een basisbehoefte en dat moet voor ouders in de buurt zijn"

gjalt jellesma - boink

De gemeente moet voor de eigen panden een huur rekenen die marktconform is, dat wil zeggen dat het op een vergelijkbaar niveau zit als de rest van de stadspanden. Dit is geregeld via landelijke regelgeving waarbij kinderopvang als commercieel bedrijf wordt beschouwd. Scholen daarentegen worden gezien als maatschappelijk bedrijf en daar gelden andere regels voor.

De branche kampt niet alleen met te hoge huren, ook is er een flink tekort in personeel. Beide problemen worden volgens Hilbrink op de ouders verhaald. Die krijgen afhankelijk van hun inkomen een subsidie om opvang van te betalen.

"Maar de kosten stapelen zich op, en dus moet de eigen bijdrage van ouders ook omhoog. In de toekomst moeten ouders gaan nadenken of het het nog wel waard is om hun kinderen naar de opvang te blijven, of dat ze straks thuis moeten blijven."

In West stijgen de prijzen volgens Jellesma hard. "Maar in West wonen niet alleen maar ouders met veel geld." Voor deze groep is het volgens hem niet rechtvaardig om de huurstijging in de rest van de stad door te voeren in hun basisbehoeften.

Oplossing

"Kinderopvang is een basisbehoefte", vindt Jellesma. En zo zou het door de overheid ook moeten worden benaderd. "Tegen scholen wordt ook niet gezegd dat ze zich buiten de ring moeten vestigen omdat de huurprijs zo hoog is." 

De gemeente laat weten baat te hebben bij goede en voldoende kinderopvang: "We lobbyen bij het Rijk om de opvang gratis toegankelijk voor iedereen te maken. Als het officieel als publieke voorziening gezien wordt, dan hoeven gemeentes en investeerders niet meer hetzelfde bedrag te vragen als de rest van de markt, dat is ons uiteindelijke doel", zegt een woordvoerder. Maar als het aan BOinK ligt, kan de overheid creatiever te werk gaan door wetgeving te overtreden om zo het maatschappelijke doel na te streven.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938