Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bouwen? Natuurlijk! En dan wel met natuurlijke bouwmaterialen

13 juni 2022, 00.00 uur · Aangepast 17 juni 2022, 12.19 uur · Door AT5 Producties

Bakstenen, beton, cement; de productie van traditionele bouwmaterialen stoot een grote hoeveelheid CO2 uit en is daarmee een aanslag op het milieu. Dat kan zo niet langer en daarom moeten we op zoek naar andere oplossingen. Bouwen met biobased ofwel natuurlijke materialen is dé oplossing, maar de bouwwereld houdt nog teveel vast aan oude gewoonten. Tijd voor verandering dus...

In deze nieuwe aflevering van Bouw Woon Leef spreken we met onderzoeksjournalist Thomas van Belzen. Ook hij vindt het gebruik van traditionele bouwmaterialen niet langer verantwoord en pleit daarom voor een omslag naar natuurlijke materialen. ''We moeten die beweging maken en het begint bij jezelf geloof ik.''

Op de Floriade in Almere werkte architect Hester van Dijk aan het 'Voice of Urban Nature' paviljoen, waar je goed kunt zien hoe je mét de natuur kunt bouwen. Dat moet dan ook een inspiratie zijn voor de bouwwereld, want ''bouwers moeten niet denken dat bouwen met de natuur verre toekomstmuziek is.'' Er zijn namelijk al heel veel materialen en technieken die nú beschikbaar zijn.

Quote

''Wij laten nu zien dat het kan, en straks kan iedereen duurzaam bouwen''

onno dwars, directeur bouwbedrijf

Onno Dwars hoef je dat niet te vertellen, want zijn bouwbedrijf brengt dat bouwen met natuurinclusief materiaal al in de praktijk. Zo zijn zij bezig met het bouwen van rijwoningen met stro. Ontwikkelaar Harm van der Weiden neemt ons mee naar wooncomplex Juf Nienke op IJburg; gebouwd naar de allereerste circulaire tender die in Amsterdam werd uitgeschreven.

Deze publicatie is mede mogelijk gemaakt door Metropoolregio Amsterdam

Bouw Woon Leef staat deze maand in het teken van bouwen met natuurlijke/biobased materialen. Meer informatie? Volg Bouw Woon Leef op Youtube, TwitterFacebookInstagram en Linkedin.