Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Gezonken' huis in vijver Vondelpark: "Is het iets met GroenLinks?"

8 juli 2022, 14.00 uur · Aangepast 9 juli 2022, 16.59 uur · Door AT5

Een bijzonder gezicht in het Vondelpark: sinds gistermiddag ligt er een huis, of meer een dak, midden de vijver. Voor voorbijgangers is het gissen wat de bedoeling precies is van het 'gezonken' huis, maar veel bekijks trekt de onderwaterwoning in ieder geval wel. 

"Ik vroeg me al af waarom er een huis in het water lag", zegt een Britse toerist. "Dit is mijn eerste dag in Amsterdam en vroeg me al af of het normaal was." De toerist is niet de enige die met een schuine blik naar het kunstwerk kijkt. "Ik denk dat het ludiek is. Een huis voor de eenden en vogels, maar dan eigenlijk een mensenhuis. Ik zou niet weten wat er achter moet zitten."

Andere nieuwsgierige bezichtigers denken dat er wel een boodschap achter het huis zit. "Waarschijnlijk iets met de waterspiegel van de zee. Dat als we niets doen veel huizen onder water komen te staan", laat een man weten Toch weet niet iedereen het honderd procent zeker. "Heeft het iets te maken met GroenLinks?"

Watersnoodramp

Niet iedereen is overigens te spreken over het nieuwe kunstwerk in het park. "In 1953 is de helft van mijn moeders familie overleden tijdens de Watersnoodramp. Ik vind het heel erg en niet mooi. 's Avonds op de televisie zie je constant ellende over de hele wereld met watersnood. Dan leggen ze hier een huis in het water, onbegrijpelijk."

Dansvoorstelling

In de loop van de middag wordt duidelijk waarom het huis in het water ligt. Het gaat het podium vormen van een voorstelling vrijdagavond van dansgezelschap Vloeistof. Die voorstelling is onderdeel van het Julidans-festival. Volgens een woordvoerder van het festival wordt het huis zaterdagochtend weer uit het water gehaald.  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938