Start van hoofdcontent

AT5 onderzoekt

nl

Al bijna zes jaar ontvoerd: wat is er allemaal gedaan om Insiya terug te krijgen naar Nederland?

15 juli 2022, 07.00 uur · Aangepast 24 augustus 2022, 12.28 uur · Door Roos Gerritsen

Negen jaar gevangenisstraf, een internationaal opsporingsbevel en €10.000 boete voor iedere dag dat Insiya illegaal in India wordt vastgehouden. Dit zijn slechts enkele rechterlijke uitspraken tegen de vader van Insiya Hemani. Vandaag vindt het hoger beroep plaats. Bijna zes jaar geleden wordt de dan 2-jarige Insiya op brute wijze ontvoerd uit een woning in de Watergraafsmeer en illegaal meegesmokkeld naar India. AT5 zocht uit hoe het komt dat, ondanks politieke en zelfs koninklijke bemoeienis, Insiya nog altijd niet terug is. 

"Wat ik bewust niet doe, is een voorstelling maken hoe dat is geweest voor Insiya, want dat is zo pijnlijk", vertelt Nadia Rashid geëmotioneerd. Haar dochter Insiya zit nog aan broodje pindakaas als zij op donderdag 29 september 2016 op brute wijze wordt gekidnapt uit de woning van haar oma aan de Anfieldroad. De ontvoerders smokkelen Insiya mee naar Duitsland. Terwijl er in Nederland nog een grootschalige zoekactie is uitgezet, is Insiya inmiddels al illegaal op een privévliegtuig gezet naar India. Het land van haar vader. 

Niet lang na de ontvoering reist misdaadverslaggever John van den Heuvel naar India.  Daar achtervolgt hij de vader van Insiya. "Hij heeft ons uiteindelijk gebracht naar een huis dat bewoond werd door zijn moeder, dus de oma van Insiya." Uiteindelijk weet Van den Heuvel vast te stellen dat Insiya daar verblijft. Een doorbraak, maar het blijkt het begin van een lange strijd om Insiya terug te krijgen naar Nederland. 

Quote

"Vanuit alle werelddelen zijn er mensen ingevlogen om uiterst professioneel dat meisje uit Nederland weg te halen"

Peter Plasman, advocaat

"Ik heb vele ontvoeringszaken en gijzelingszaken gedaan, maar zo professioneel, dat heb ik niet eerder gezien", vertelt advocaat Peter Plasman. Hij staat moeder Nadia bij in de strijd om haar dochter terug te krijgen. Ook misdaadverslaggever John van den Heuvel is van mening dat dit een uitzonderlijke zaak is. "Het staat als een paal boven water dat de vader invloed heeft daar, politieke invloed, maar ook op andere manieren. Er gebeuren rare dingen in die zaak, in allerlei opzichten."

Nadia Rashid in gesprek met koning Willem-Alexander en koningin Máxima

Ook het koningshuis spreekt zich meerdere malen uit over de ontvoering. Zo gaan koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij het staatsbezoek het gesprek aan met de Indiase president Ram Nath Kovind. Als moeder Nadia voor de deur van het paleis staat, drukken ze haar op het hart er alles aan te doen om het aan te kaarten. "Ik kan me niet voorstellen waar je als moeder doorheen gaat. We zullen het zeker opnemen",  zegt Máxima zichtbaar geëmotioneerd. 

Quote

"Moet je nagaan hoeveel mooie momenten, moeder heeft gemist bij het opgroeien van haar dochter. Ik vind dat hartverscheurend"

John van den Heuvel, misdaadjournalist

Ook op politiek niveau wordt er van alles aan gedaan om Insiya terug te krijgen naar Nederland. Zo bespreekt moeder Nadia de zaak uitgebreid met toenmalig minister Koenders van Buitenlandse Zaken en er is inmiddels een internationaal opsporingsbevel uitgezet voor de vader van Insiya. Ook premier Rutte bespreekt de zaak tijdens een handelsmissie op het hoogste niveau met de minister-president van India Narendra Modi. 

Nu, bijna zes jaar later, is Insiya nog altijd niet terug in Nederland. "Ik denk dat het klip en klaar is dat het niet echt om Insiya gaat", zegt moeder Nadia. "Het is een reactie op het feit dat ik op een gegeven moment heb gezegd: 'Ik wil niet verder in deze zeer schadelijke relatie'." Haar advocaat Peter Plasman beaamt dit. "Het lijkt erop dat hij een oorlog met haar aan het voeren is. In zijn eentje, want zij voert geen oorlog. Zij wil alleen het meisje terug."

Wanneer Insiya terugkomt naar Nederland? Dat is onbekend, maar voor moeder Nadia is het helder: "Dit is wat ik moet doen voor mijn kind. Het kan gewoon niet anders. Ik zal niet stoppen." 

Morgen deel twee: wat kan er nog gedaan worden om Insiya terug te krijgen naar Nederland?

Voor het maken van deze reconstructie is Gerard Spong, de advocaat van Shehzad Hemani, de vader van Insiya, benaderd.  Na herhaaldelijk verzoek heeft het advocatenkantoor van Spong laten weten geen medewerking te verlenen aan een interview. 

Voor dit verhaal is er een tijdlijn gemaakt wat er de afgelopen jaren allemaal gedaan is om Insiya terug te krijgen naar Nederland. Dit betreft een overzicht van civiele en strafrechtelijke procedures, petities, media-aandacht en koninklijke en politieke inzet. Door de hoeveelheid is ervoor gekozen om een selectie weer te geven in de tijdlijn. De AT5-redactie beschikt over een totaaloverzicht. 


Deze productie is mede tot stand gekomen met behulp van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek