Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dagvaarding in hoger beroep ontvoering Insiya nietig verklaard, zaak uitgesteld

15 juli 2022, 14.06 uur · Aangepast 15 juli 2022, 21.44 uur · Door AT5

Het hoger beroep in de zaak tegen Shehzad Hemani, de man die is veroordeeld voor het ontvoeren van zijn destijds 2-jarige dochter Insiya van Amsterdam naar India, kon vandaag niet behandeld worden.Dit omdat de dagvaarding nietig is verklaard: het kan niet bewezen worden dat de verdachte de dagvaarding heeft ontvangen en ook zijn sommige stukken met informatie over de procedure niet juist vertaald. Hemani werd twee jaar geleden bij verstek veroordeeld tot 9 jaar cel voor de ontvoering.

Volgens Gerard Spong, advocaat van Hemani, zou de verdachte de dagvaarding voor het hoger beroep en van de rechtszaak in 2020 niet hebben ontvangen. Dat omdat het is verstuurd naar het adres van zijn kantoor in plaats van zijn woonadres in India.

"Het recht op informatie moet gewaarborgd worden", aldus Spong. "Met betrekking tot de betekening van dagvaarding tasten we volledig in het duister. Het heeft simpelweg geen correcte betekenis en wat er zou zijn vertaald of vertaald moest worden is ook onduidelijk. Met een straf van negen jaar boven het hoofd van de verdachte is of het goed is aangekomen van belang."

De advocaat-generaal was het eens dat dagvaarding een duidelijke functie heeft en juist had moeten worden verstuurd. "De oproeping is nietig voor vandaag. Het stopt hier wat ons betreft. Voor nu", aldus de advocaat-generaal. Wel werd er benoemd dat er genoeg betogen zijn dat Hemani wel zou weten van de zitting, zoals dat hij het hoger beroep zelf heeft laten instellen en een raadsman heeft gemachtigd vandaag aanwezig te zijn. 

Het Gerechtshof besloot hierin mee te gaan. "Ik sluit deze behandeling en doe geen uitspraak. Verdachte had moeten worden gedagvaard, maar kreeg een oproeping met bovendien foutieve informatie." 

Quote

"Wat hier gebeurt is voor mijn cliënte onverteerbaar"

peter plasman, advocaat

Peter Plasman, advocaat van moeder Nadia Rashid, reageerde: "Wat hier gebeurt is voor mijn cliënte onverteerbaar. Verzoek is dat deze zaak niet op de plank belandt, maar dat de zaak zo snel mogelijk een inhoudelijke behandeling krijgt".

Brute ontvoering

In september 2016 werd Insiya op tweejarige leeftijd door een groep mannen ontvoerd uit de woning van haar oma in Watergraafsmeer en illegaal meegesmokkeld naar India. De ontvoering was in opdracht van Insiya's vader, Shehzad Hemani. En hoewel moeder Nadia Rashid al jarenlang vecht om haar dochter terug naar Nederland te halen, verblijft ze nog altijd in India. 

Insiya's vader werd in 2020 bij verstek (Hemani was zelf niet aanwezig) veroordeeld tot negen jaar cel voor de brute ontvoering en het onttrekken van zijn dochter aan het ouderlijk gezag. Hoewel er inmiddels een internationaal opsporingsbevel is uitgezet voor de vader en premier Rutte de zaak heeft besproken met de minister-president van India, zijn de verdachte vader en dochter Insiya nog altijd niet terug. India levert namelijk geen onderdanen uit aan Nederland. 

Bekijk hieronder de reconstructie van de ontvoering van Insiya:

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938