Start van hoofdcontent

Stad

nl

ASVA roept internationale studenten op om niet naar Amsterdam te komen: "Straks 10.000 kamers tekort"

21 juli 2022, 08.00 uur · Aangepast 21 juli 2022, 16.47 uur · Door AT5

Studentenvakbond ASVA roept internationale studenten op om niet meer naar
Amsterdam te komen voor een studie. Volgens de studentenvakbond kunnen kamers niet gegarandeerd worden en lopen de studenten risico op uitbuiting of om dakloos te worden.

Volgens ASVA hebben 4720 internationale studenten zich aangemeld voor een kamer via de UvA, maar er zijn maar 2416 kamers beschikbaar. 2304 internationale studenten moeten daardoor nog een kamer vinden, dat terwijl er vorig jaar al een tekort was van 6600 studentenwoningen. 

"Onze mailbox stroomt vol met vragen van wanhopige studenten, die we niet eens naar een hostel kunnen doorverwijzen", laat ASVA-bestuurslid Job Vermaas weten. "Als dit zo doorgaat zitten we in september richting een tekort van 10.000 kamers, dat is echt onhoudbaar."

Minder Engelstalig onderwijs

Volgens de studentenvakbond zijn de internationale studenten het slachtoffer van de wooncrisis in Nederland. "Het probleem is dat de UvA over de ruggen van studenten internationaliseert", aldus Vermaas. ASVA roept daarom de universiteit op om tot actie te komen. "Bied alleen zoveel Engelstalig onderwijs aan als Amsterdam studenten kan huisvesten."

Numerus fixus

De UvA laat in een reactie weten aan AT5 dat ze de zorgen delen van de ASVA. "We ontmoedigen internationale studenten ook om naar Amsterdam te komen als ze half augustus nog geen kamer hebben gevonden."

Het schrappen van Engelstalig onderwijs is volgens de universiteit echter niet mogelijk. "De opleidingen zijn ook gewild onder veel Nederlandse studenten." De UvA ziet de oplossing in een numerus fixus (vastgesteld aantal, red.) voor internationale studenten en probeert dat al een tijd voor elkaar te krijgen.  "Twee jaar geleden hebben we al een wetsvoorstel ingediend bij de minister. Toen het vorige kabinet demissionair werd, is het besluit niet genomen, het is nu wachten op een besluit van het nieuwe kabinet."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938