Start van hoofdcontent

Stad

nl

Voormalig Slotervaartziekenhuis moet na renovatie uitnodigend worden voor bezoekers uit Nieuw-West

2 september 2022, 13.30 uur · Door AT5 Producties

Hoewel het voormalige Slotervaartziekenhuis er al stond voordat de woonwijk Nieuw-West daaromheen verrees, heeft het gebouw nooit een verbinding met de buurt gehad. Daar moet nu verandering in komen: door de renovatie die in volle gang is krijgt het gebouw een open structuur volgens ontwikkelaar Martine Gründemann. Daardoor moet het voor Amsterdammers veel aantrekkelijker worden om het voormalige ziekenhuisterrein te bezoeken.

Volgens Gründemann is de reden dat het kruisvormige gebouw waarin het ziekenhuis tot 2018 huisde een gesloten indruk maakte een fysieke: ''De laagbouw die om het gebouw heen staat vormt een barrière tussen het ziekenhuis en de rest van de buurt. Als je die laagbouw weghaalt zie je dat de verbinding met de buurt er onmiddellijk is.''

Het kruisgebouw van het voormalige Slotervaartziekenhuis, met daarvoor de laagbouwgedeelten

In het hoogbouwgedeelte van het voormalige ziekenhuis komen zorgwoningen waar mensen kunnen verblijven tijdens hun revalidatie. Ook biedt het gebouw straks onderdak aan zorgverleners en het wordt een plek waar mensen een zorgopleiding kunnen volgen.

Nieuwe wijk De Plantijn

Maar dat is nog niet alles: met het weghalen van de omliggende laagbouw komt ook ruimte vrij voor woningen en recreatiegelegenheden zoals restaurants, cafés, een puurthuis en groen. Het terrein rondom het voormalige ziekenhuis wordt daarmee een nieuwe woonwijk die De Plantijn gaat heten. Gründemann: ''Het is straks een wijk met een campusuitstraling, waar straks zo'n 7000 mensen werken en waar 1500 nieuwe woningen staan. Het wordt dus echt een stuk stad en onderdeel van Amsterdam.

Deze publicatie is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam

Bouw Woon Leef staat deze maand in het teken van Nieuw-West. Meer informatie? Volg Bouw Woon Leef op Youtube, TwitterFacebookInstagram en Linkedin.