Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder Van Buren: "We gaan kijken wat een verantwoorde schuld blijft"

22 september 2022, 12.59 uur · Aangepast 22 september 2022, 13.53 uur · Door AT5

De rentelasten van de gemeente lopen de komende jaren flink op. In 2026 gaat het zelfs om een stijging van ongeveer 50 miljoen. De gemeente gaat daarom een 'bestuursopdracht uitzetten' om te onderzoeken wat een aanvaardbare schuld is in de toekomst. 

Dat zei wethouder financiën Hester van Buren (PvdA) tegen AT5 na de presentatie van de begroting van 2023. "We gaan kijken wat een verantwoorde schuld blijft." De van zo'n zeven naar negen miljard stijgende schuld in 2026 noemt ze op dit moment wel verantwoord. "Ik kan verzekeren dat de schuldquote nog binnen de normen blijft." 

Quote

"We willen natuurlijk alles. Maar wat is verantwoord en wat kunnen we ook investeren?"

hester van buren, wethouder Financiën

 Er zullen desondanks investeringen geschrapt of uitgesteld worden. "We moeten echt gaan kijken, wat is wijsheid, wat is verstandig, wat kunnen we", zegt Van Buren. "We willen natuurlijk alles. Maar wat is verantwoord en wat kunnen we ook investeren?" Het moet gaan om een 'verantwoorde investeringsomvang'.

Om welke investeringen het dan zou kunnen gaan wil ze nog niet zeggen. Tijdens de presentatie van de Voorjaarsnota volgend jaar wordt er waarschijnlijk meer over duidelijk.

De ontwikkeling van de schuld de komende en afgelopen jaren. - Gemeente Amsterdam

Steunpakket ondernemers

Vanochtend werd ook bekend dat er steunpakketten komen om minima, mkb'ers en maatschappelijke organisaties te ondersteunen in de koopkrachtcrisis. Welke mkb'ers straks een aanvraag kunnen doen voor steun bij de gemeente is nog niet helemaal duidelijk. In totaal is er voor hen tien miljoen te verdelen.

Van Buren: "Het is nog best wel ingewikkeld, dat realiseren we ons ook. We zijn nu de criteria aan het uitwerken. We willen wel dat het echt bij de mkb'ers terecht komt die het echt nodig hebben. Die geen buffer meer hebben. Die echt in de problemen komen door de hoge energieprijzen."

De wethouder verwacht binnen twee weken naar buiten te komen met de criteria. Het zal volgens haar vooral gaan om geld voor snelle duurzaamheidsmaatregelen.