Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Oppositie wil opheldering over 'undercover-ambtenaren' tijdens erfpachtbijeenkomst

1 november 2022, 17.50 uur · Door AT5

Oppositiepartijen VVD, CDA, VOLT, JA21 en DENK hebben het stadsbestuur schriftelijke vragen gesteld over een mail van een ambtenaar. De mail dook op na een WOO-verzoek. Uit de mail blijkt dat er eerder 'undercover-ambtenaren' werden ingezet bij bijeenkomsten van de gemeente. 

Het verzoek was gedaan door de Amsterdamse Woon- & Erfpachtvereniging (AWEV). De vereniging heeft de in 2015 verstuurde mail over een erfpachtbijeenkomst in Pakhuis de Zwijger op Twitter gezet. "Zijn er nog mensen van wie het handig is als ze er zijn? Ambtenaren die undercover gaan zou ik niet meer willen doen, maar bekende makelaars of notarissen die een ander geluid kunnen vertellen?"

De oppositiepartijen willen weten hoe vaak ambtenaren undercover hebben deelgenomen aan bewonersbijeenkomsten en of het altijd om bijeenkomsten over erfpacht ging, of ook bij andere onderwerpen. Verder vragen ze of de burgemeester en wethouders op de hoogte waren en of de ambtenaren hebben geprobeerd de discussies die plaatsvonden te beïnvloeden. 

Quote

"Dit betekent dat  'undercover' ambtenaren zijn ingezet om een andere mening te verkondigen"

VVD, CDA, VOLT, JA21 en DENK

De raadsleden noemen het 'onacceptabel'. "In de mail wordt gesteld dat in plaats van undercover ambtenaren, zou worden gezocht naar makelaars of notarissen die 'een ander geluid' zouden vertellen. Dit betekent dat  'undercover' ambtenaren zijn ingezet om een andere mening te verkondigen - het andere geluid - dan de mogelijk kritische mening, die blijkbaar ook werd verwacht."

Een woordvoerder van wethouder Reinier van Dantzig zegt dat de woordkeuze van de ambtenaar 'bijzonder ongelukkig was'. "Wat er is gebeurd en wat nog steeds gebeurt, is dat ambtenaren willen horen wat er speelt. En als er gevraagd wordt of ze van de gemeente zijn dan zeggen ze dat ook."

Quote

"Er is geen undercoverafdeling bij de gemeente"

woordvoerder gemeente

Volgens de woordvoerder was het geen bewuste strategie om discussies te beïnvloeden. "Er is geen undercoverafdeling bij de gemeente."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938