Start van hoofdcontent

Stad

nl

Betondorp nog altijd zonder buurtsuper: "Een ondernemer moet wel willen"

5 november 2022, 12.00 uur · Door Michiel Klaassen

Bewoners en bestuurders, eigenlijk wil iedereen wel dat de buurtsuper op de Brink in Betondorp weer terugkomt. Maar na 3,5 jaar is dat nog steeds niet gelukt, ondanks inspanningen van stadsdeel Oost. "Er zijn wel gesprekken over, maar een ondernemer moet wel wíllen", aldus stadsdeelbestuurder Carolien de Heer. Wel is er een markt gerealiseerd op donderdag, maar met vier kraampjes is dat ook nog niet je van het.

AT5

Groot was-ie niet. En ook het aanbod van het buurtwinkeltje op de Brink was nog niet de helft van dat bij een doorsnee supermarkt. Toch waren bewoners van Betondorp verknocht aan 'hun' winkeltje in het hart van de wijk. Vooral ouderen troffen elkaar graag bij de zaak, voor een kopje koffie en een praatje.

Bij het sluiten van de winkel, 3,5 jaar geleden, kwamen dan ook tientallen balende Betondorpers voor een laatste keer langs. Maar sluiting was onvermijdelijk: een winkelier moet wel profijt hebben van de zaak, en dat werd steeds moeilijker. De huur van het pand was te hoog. Het gemis is nog altijd groot en het liefst zien bewoners dat op dezelfde locatie een soortgelijke winkel terugkeert .

Beschermd stadsgezicht

En hoewel ambtenaren en bestuurders van stadsdeel Oost hard hun best doen om de hartenwens van de buurt in vervulling te laten gaan, zijn de wetten van de markt in die tijd alleen maar grilliger geworden. De vastgoedprijzen in de wijk zijn gestegen. Dat daar verandering in gaat komen, is niet waarschijnlijk: Betondorp wordt binnenkort aangewezen als beschermd stadsgezicht en wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat zo'n status de huur- en koopprijzen alleen maar verder opdrijft.

Dat wil niet zeggen dat het stadsdeel het niet probéért. "Pandeigenaar Ymere is in gesprek met ondernemers. Wij helpen daarbij. Maar zo'n ondernemer moet wel wíllen", zegt stadsdeelbestuurder Carolien de Heer (PvdA). "Of het gaat lukken? Ik hoop het. We zijn al een jaar verder. Volgende week zijn er weer gesprekken, dus ik hoop dat we dan goed nieuws kunnen brengen."

Quote

"Met vier kramen is het op dit moment nog niet aantrekkelijk genoeg"

Eugène Weusten - mede-initiatiefnemer markt

Ondertussen proberen bewoners, samen met het stadsdeel, het plein weer wat sjeu te geven. Precies een jaar geleden werd de eerste Brink Foodmarket gehouden. Eugène Weusten, samen met zijn partner Naomi de Rooy initiatiefnemer van de markt, is trots op het resultaat - maar ook realistisch: "Het moet beter."

Eén blik op de omvang van de markt maakt duidelijk wat hij bedoelt: het plein is half leeg. "Met vier kramen is het op dit moment nog niet aantrekkelijk genoeg voor bezoekers van buiten Betondorp." Meer bezoekers en reuring kan de Brink laten bruisen - en dát is wat het plein pas echt aantrekkelijk zou maken voor een buurtsuper en andere ondernemers.

Bewoners van de wijk hebben meerdere initiatieven ondernomen om dat voor elkaar te krijgen. "Samen met Eugène en andere vrijwilligers zijn we daarom Betondorp Live gestart", vertelt De Rooy. "In de zomer hebben we bijvoorbeeld 'de Brink op Zaterdag', met live muziek, kunstenaars en nog veel meer. En activiteiten voor de kinderen natuurlijk."

"Het is iets"

Overigens is er iets verderop in de buurt, zo'n drie minuutjes lopen van het plein, een supermarktje geopend. Is het een goede vervanging? Bewoners reageren zuinigjes. "Voor je zakje chips of een beetje groente kan je er terecht", zegt De Rooy. Maar, haast ze zich te zeggen: "Het is tenminste iets. We zitten ten minste niet helemaal zonder buurtsupertje."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938