Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dode das gered uit kliko: "Ze had een pens vol bramen"

8 november 2022, 13.00 uur · Door Mirjam Eeken

Stadsecoloog Martin Melchers kreeg op zijn vakantie te horen dat er een dode das is gevonden in de stad. Bij de dierenambulance wilde ze het beestje weggooien, maar dat kon Melchers voorkomen. Een preparateur heeft de das opgezet. 

Dat er een das is gevonden in de stad, is vrij bijzonder. De dieren leven voornamelijk in het Gooi, en moeten dus best een stuk lopen om de hoofdstad te te bereiken. "En dat je dan moet sneuvelen in de Nieuwe Meer", grapt de stadsecoloog. In de afgelopen 40 jaar heeft Melchers in totaal vijf dassen in Amsterdam gezien, maar nog nooit een levende. 

Hoe komt een das in Amsterdam terecht? "In een populatie dassen zijn er, net als bij mensen, een paar die een beetje raar zijn", legt Martin uit. "En die denken: ik ga hier weg, ik ga lopen en ik blijf lopen. Zo kan die via allemaal natuurgebiedjes hier zijn gekomen." Melchers denkt echter niet dat de das binnenkort permanent zijn intrede zal maken in de stad. "Er lopen overal honden en er zijn overal auto's, dat is geen goed leefmilieu voor een das."

Melchers dacht dat het beestje zwanger was, alleen dat was raar voor de tijd van het jaar. Ook had het diertje geen tepels, wat een zwanger vrouwtje wel hoort te hebben. Toen ze d'r buik openmaakten ontdekten ze dat ze zich had volgevreten met bramen. "Misschien was die wel bezopen van het gist", vertelt Melchers lachend.

Oeverlanden

Melchers mag de opgezette das helaas niet aan zijn persoonlijke verzameling toevoegen, en dat komt omdat zijn vrouw er geen fan van is. De das mag nog wel één nachtje blijven slapen: "Morgen komt m'n kleinzoon hier en die is gek op die dieren en aaien." Daarna vertrekt het beestje naar het verenigingsgebouw van vereniging "De Oeverlanden Blijven!", waar ze ook gevonden is. Daar is ze voor alle Amsterdammers te zien. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938