Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gedenksteen in de Nieuwe Kerk onthuld voor vrijheidsstrijder Anton de Kom

25 november 2022, 07.00 uur · Aangepast 25 november 2022, 09.58 uur · Door Frederieke Weel

In de Nieuwe Kerk is donderdagavond een gedenksteen onthuld ter ere van de Surinaamse schrijver, activist en verzetsheld Anton de Kom. "Hij heeft zijn hele leven gegeven voor zijn medemens."

Anton de Kom kwam in 1920 vanuit Suriname naar Nederland, waar hij zich inzet voor de emancipatie en burgerrechten van Surinamers. In 1934 publiceert hij zijn boek Wij slaven van Suriname, een aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing.

Het is dan het eerste geschiedenisboek over Suriname, door een Surinamer. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was De Kom actief in het verzet. In concentratiekamp Sandbostel Neuengamme kreeg De Kom tbc en kwam hij om het leven, dat was vlak voor de bevrijding in april 1945.

Kleinzoon Peter Allard: "Het is heel bijzonder dat iemand met zoveel energie zijn leven gegeven heeft voor zijn medemens. Dat is wel heel bijzonder, en daar ben ik ook erg trots op", vertelt hij.

Het gebeurt vaker dat bekende schrijvers in de De Nieuwe Kerk worden begraven of worden herdacht met een gedenksteen. Grote namen zijn onder andere Joost van den Vondel, Hella S. Haasse en Multatuli. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938