Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mercatorplein opnieuw veiligheidsrisicogebied rond WK-wedstrijd Marokko

5 december 2022, 17.07 uur · Aangepast 5 december 2022, 19.22 uur · Door AT5

De omgeving van het Mercatorplein, Plein '40-'45 en een deel van de Burgemeester de Vlugtlaan zijn morgen opnieuw aangewezen als veiligheidsrisicogebied tijdens de WK-wedstrijd Marokko - Spanje. Dat betekent dat iedereen daar door de politie gefouilleerd kan worden, bijvoorbeeld op het bezit van zwaar vuurwerk.

AT5

De beslissing van de driehoek (burgemeester, politie en OM) heeft te maken met de ongeregeldheden die plaatsvonden na de afgelopen twee wedstrijden die Marokko op het WK speelde. Daarbij braken er, met name op het Mercatorplein, rellen uit waarbij onder meer zwaar vuurwerk werd afgestoken. In beide gevallen werd de Mobiele Eenheid opgeroepen om de openbare orde te herstellen.

Internationale hulp

Naast deze aanwijzing zal de politie zowel zichtbaar als onzichtbaar aanwezig zijn op het Mercatorplein en omgeving. Daarbij krijgt de Amsterdamse politie opnieuw hulp van eenheden uit het buitenland. Ook wordt er een Duitse waterwerper ingezet, die bestuurd wordt door Duitse politieagenten. Een woordvoerder van burgemeester Halsema benadrukt dat die agenten ondergeschikt zijn aan het bevoegd gezag van de Amsterdamse politie.

AT5

Volgens de driehoek moet er morgen ook ruimte zijn voor spontane feesten op straat. "De driehoek stelt wel duidelijke grenzen aan een eventuele viering", laat de woordvoerder van de burgemeester weten. "Ordeverstoringen, het afsteken van zwaar vuurwerk en het plegen van geweld worden niet toegestaan. De politie treedt op als het nodig is."

Zwaar vuurwerk

Het voetbalteam van Marokko plaatste zich afgelopen donderdag voor het eerst in 36 jaar voor de achtste finales van het WK. Aanvankelijk barstte er een feest los op het Mercatorplein, maar na een paar uur sloeg de sfeer om en werd er onder meer zwaar vuurwerk naar de politie gegooid. Uiteindelijk vaardigde burgemeester Halsema een noodbevel uit en werd de menigte door de ME van het plein verdreven.

Bij de ongeregeldheden van donderdag werden in West negen aanhoudingen verricht. Bij de rellen van de wedstrijd ervoor, waarbij onder meer een auto in brand werd gestoken hield de politie één persoon aan. Een paar dagen later kon de politie op basis van beelden nog twee verdachten oppakken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938